Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-28 05:10:00

Ezek a lakások mennek most leginkább a piacon

A kis, külvárosi lakásokat keresik leginkább a vevők - ez derült ki az ingatlan.com vizsgálatából. Sokan kifejezetten a minigarzonokat keresik, annak ellenére, hogy ezek négyzetméterára a budai ingatlanokéval vetekszik. A szakértők szerint a piac alkalmazkodott és rengeteg kis lakás épül. A lendület azonban hamar kifulladhat egy elemzés szerint.

Ezek a lakások mennek most leginkább a piacon

15 négyzetméter, 16 millió forintért. Egymilliónál is többet kérnek négyzetméterenként egy garázsnál nem sokkal nagyobb méretű lakásért a főváros hatodik kerületében. De van olyan panellakás is, amelyet 620 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak.

A tapasztalatok szerint egyre több ilyen lakást keresnek. Az ingatlan.com vizsgálatából az is kiderült, hogy sokan a külső kerületek és az agglomeráció felé veszik az irányt, hogy olcsóbban vehessenek lakást. A leggyorsabban azonban a garzontulajdonosok tudják eladni lakásaikat.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az ATV Híradónak elmondta: A kis területű garzonlakások az ingatlanpiaci kínálat mintegy 20 százalékét teszi ki, mégis ezekre érkezik az érdeklődéseknek legalább egyharmada, ami nagy versenyt jelent a vásárlók számára. Ezekért az olcsó ingatlanok iránt akár még felfelé is alkudhatnak a vevők, felfelé licitálhatnak, míg a nagyobb területű lakásokat sokkal nehezebb eladni.

A beruházók alkalmazkodtak a kereslethez, egyre több kislakás épül – mondja az ingatlanszakértő. Borsi László szerint minden nagyvárosban hasonló a helyzet, sőt, sok esetben már aránytalanul sok kislakás épül, ezért az önkormányzatok próbálnak meg beavatkozni. Sokan ugyanis csak befektetési célból vásárolnak ilyen lakást.

Egy ingatlanpiaci kutatás szerint az ötszázalékos áfa főleg Győr-Moson-Sopron és Pest megyében, valamint Budapesten pörgette fel a lakásépítést. A kutatás szerint a kedvezményes áfa elsősorban a befektetőket segítette, miközben hiányzik a megfelelő lakáspolitikai koncepció.

Az ország igen jelentős részén azonban nem hogy nincs nagy áremelkedés, hanem egyszerűen eladhatatlanok a lakások. Elsősorban Észak-Magyarország, azon belül is Nógrád megye, de Dél-Dunántúl és az Észak-Alföld is ilyen terület. Varga Dénes közgazdász szerint a jelenlegi ingatlanpiaci lufi hamarosan kipukkad, 2020 után pedig az árak stagnálására lehet készülni.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink