Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-28 05:44:00

Oktatási ombudsman: 2020-at izzadságszagú megoldások és az innováció jellemezte

Példátlan év volt 2020, korábban soha nem állt le a teljes oktatás – mondta Aáry-Tamás Lajos a Spirit FM Aktuál című reggeli műsorába. Azt is elárulta, oktatási ombudsmanként mi az ars poeticaja immár 21 éve.

21 éve mindig ugyanazzal az idézettel kezdi éves beszámolóját az oktatási ügyek biztosa: „ha a vadász fegyvert fog a nyúlra, a nyúl pártján vagyok, ha a nyúl a káposztába harap, a káposztáén.”

Aáry-Tamás Lajos szerint Benedek Elek nagyon frappánsan megragadta munkájának lényegét, vagyis, hogy neki mindig a kiszolgáltatottak és jogsértettek mellett a helye.

Az oktatási jogok biztosa úgy gondolja, izzadságszagú megoldásokkal teli, mégis innovációs időszak volt 2020 a magyar oktatásban. A tavalyi év példátlan volt, mert még a háborúk idején sem állt le az egész oktatás, csak ott, ahol a frontok vonultak vagy a támadások helyszínein.

A hozzá beérkezett ügyek kapcsán kiemelte, a tanárok, igazgatók azzal keresték, hogy nagyon sok gyerek nem jelentkezik be az online tanórára. Azt kérte, addig ne büntessék meg a nebulókat, amíg nem bizonyosodtak meg róla, hogy a család rendelkezik megfelelő technikai eszközökkel és a tanulók rendben vannak lelkileg is.

Mint fogalmazott, ő nem okosabb, mint a pedagógusok, tankerületi vezetők, csak kicsit távolabb van az oktatás történéseitől, ezért föl tudja hívni a figyelme arrat, hogy amit rutinból tesznek, az időnként bajt okozhat.

A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink