Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-27 18:24:00

Benzinár: mégis a kormány a hibás?

Benzinháború – az ellenzék a kormányt, a kormány pedig a 2004-ben hatalmon lévő baloldali kormányt okolja a jelenlegi magas üzemanyag-árakért. A kormány álláspontja ugyanakkor sántít: Magyarország 2002 decemberéig letárgyalta az európai uniós csatlakozás részleteit, és ezután a Medgyessy-kormány már nem módosított az adóharmonizáció részletein. Az MSZP közben akciókat ígér a magas üzemanyagárak kapcsán. Az ATV Híradó riportja.

501, 506, 513 - Átlépte a történelmi, 500 forintos árat Magyarországon a benzin ára!

 

Átlépte a történelmi, 500 forintos árat Magyarországon a benzin ára. Az üzemanyagok rekord árai világszerte hétről-hétről dőlnek meg. Magyarországon az ellenzék a kormányt okolja, a Fidesz-KDNP ugyanakkor egészen 2004-ig, az EU-csatlakozás időpontjáig visszament a felelős keresésben. A kormány híradónknak küldött válaszában ugyanis úgy fogalmazott, azért szűk a mozgásterük, mert 2004-ben az uniós csatlakozási tárgyalások során a baloldali kormányok kérhettek volna eltérést, kedvezőbb számítási szabályokat, de nem tették.

2004-ben valóban az MSZP-SZDSZ koalíciós kormányzás idején vált EU-taggá Magyarország, ugyanakkor az uniós tárgyalási folyamatok már 2002. december 13-án lezárultak. A megállapodás nagy részét pedig az első Orbán-kormány kötötte.

Kecskés László a Pécsi Tudományegyetem korábbi dékánja ott volt a jogharmonizációs tárgyalásoknál, és bár elképzelhető, hogy 2002 után még áttárgyaltak egyes pontokat a szerződésben, tudomása szerint az adópolitikai kérdések ekkorra már lezárultak. „Magyar részről pedig a versenyjoggal kapcsolatos rendelkezéseket és a gyógyszerszabadalmakkal kapcsolatos rendelkezéseket kifogásoltuk utólag. A benzin kérdésről, adókérdésről tudomásom szerint nem történt utólagos egyeztetés” – árulta el híradónknak Kecskés.

A DK azt hangsúlyozza, hogy a csatlakozási tárgyalások nagy része 1998 és 2002 között zajlott, így a mostani üzemanyag árakhoz a Gyurcsány-kormánynak nem lehet köze. „A csatlakozás előtti tárgyalások lényegében a Fidesz kormányzása alatt zajlottak le, és ha akkor változtatni akartak volna, meg lehetett volna tenni” – vélekedett Varju László, a DK országgyűlési képviselője híradónknak nyilatkozva. Azt ugyanakkor hozzátette: nem a múlt miatt „kárhoztatja” a kormányt, hanem azért, hogy most „nem tesznek semmi”.

A Jobbik korábban petíciót indított a magas üzemanyag árak megállításáért, az MSZP pedig országos akcióba fog. Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója azt hangsúlyozta, hogy az adótartalom miatt jelentős részben múlik a kormányon benzin ára. A párt ezért a következő időszakban azon fog dolgozni, hogy felhívják a figyelmet arra: „a kormány még a benzinnel is oly módon politizál, hogy az embereknek az életét megnehezítse” – fogalmazott Bihal Dávid, az MSZP elnökségi ragja.

A héten a történelem tovább íródik, ugyanis pénteken 5 forinttal ismét emelkedik a 95-ös benzin, illetve a gázolaj literenkénti ára. 1 liter 95-ös benzin átlagosan 506 forint lesz.

atv.hu

Ismét Géniusz Gundel Takács Gáborral ma 20.30-tól az ATV-n!

Ajánlom

További belföldi híreink