Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-27 05:45:00

Drágább karácsonyra számíthatunk idén, de segíthet rajtunk a Black Friday?

A GKI Digital üzletágvezetője szerint több oka is van annak, hogy emelkednek az árak, ez a növekedés pedig már olyan mértékű, hogy a kereskedők nem tehetnek mást, kénytelenek ezt a vevőkre terhelni. A szakember úgy látja, a Black Friday idén sem marad el, de jóval szerényebb akciókra lehet számítani, mint korábban.

Madar Norbert at ATV Start című műsorában azt mondta, a forint helyzete mellett a koronavírus következményei is befolyásolják az árakat, ez pedig kiegészül egy logisztikai problémával, a tengeri és légi szállítmányozás akadozásával. Azokat a termékeket, amik karácsonykor a polcokon lesznek, a tavalyi év végén, az idei év elején gyártották le, és a szállításuk több hónapot vesz igénybe, vagyis ami most érkezik, az az év eleji problémás időszak közben készült.

A szakember szerint olyan mértékű az áremelkedés, hogy a kereskedők sem tehetnek mást, a vevőkre kell terhelni a drágulást, vagyis meg kell emelni az üzletekben az árakat. Ez nem minden terméket érint, és leginkább látszatdrágulás történik, vagyis a gyártásban a fix kapacitásokat a drágább árfekvésű termékekbe fektetik a gyártók, így az olcsóbb termékekből kevesebb lesz a polcokon, a vásárló pedig drágulást érzékel.

Inkább az elektronikai, műszaki cikkeket érintette a gyártási kapacitások szűkülése, illetve a bútorkínálatban tapasztalható ez. Most ilyen a papír is, és a chipekből is kevesebb van, ami sok műszaki terméket érint - mondta Madar Norbert.

A szakember szerint ez a probléma fokozatosan fog megoldódni, úgy véli, legkorábban tavasz végén, nyár elején lehet majd érzékelni, hogy mindenből elegendő mennyiség áll rendelkezésre.

A bútorok addig akár 20-30 százalékkal is drágulhatnak, míg a kisebb, alacsonybab kategóriás termékeknél ez inkább csak 10-20 százalék között fog mozogni.

A tavalyi készletek valószínűleg már elfogytak, az ünnepi szezonban értékesíteni kívánt termékekből pedig kevesebb van raktáron a kereskedőknél, ezért Madar Norbert azt javasolja mindenkinek, hogy megfontoltabban vásároljon, vagy kezdje el hamarabb a karácsonyi ajándékok beszerzését.

A Black Friday szerinte nem fog elmaradni, egy hosszabb Black Friday-időszakra számítanak a kereskedők, viszont a kedvezmények mértéke az eddig megszokott számokat nem biztos, hogy el fogja érni, inkább 30-40 százalékos akciók jöhetnek majd.

Az euró árfolyama a koronavírus kitörése óta gyakrolatilag folyamatosan emelkedik, most van egy emelkedés megint az ünnepi időszak előtt. Az élelmiszeráraknál a szezonban már nem várnak az infláció feletti áremelkedést, bár elképzelhető, hogy jövőre, a választások után lesz ebben változás - mondta a szakértő.

atv.hu

Ismét Géniusz Gundel Takács Gáborral ma 20.30-tól az ATV-n!

Ajánlom

További belföldi híreink