Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-20 18:01:00

Hatalmas a baj: rohad a magyar zöldség és a gyümölcs

Szinte csak özönlik be az országba az import zöldség és gyümölcs, viszont hiába vannak tele a termőföldek, vagy nincs munkás, aki betakarítaná, vagy egyszerűen nem éri meg. Óriási gondok vannak az ágazatban, most akár a magyar krumplinak is befellegezhet.

A termesztők szerint tonnaszámra érkezik az importáru, a földeken pedig rohad el a termény – írja az agrarszektor.hu.

A Magyar Dinnyetermelők Egyesületének többen tettek panaszt a Facebook-on, hogy a boltoknak még 0 forintért sem kell a magyar dinnye. Legfeljebb 30 forintot adnának kilójáért, pedig sokkal többe kerül megtermelni, a pultokra viszont 150-200 Ft/kg áron kerülnek ki.

„Minden terméknél ez van, óriási az árrés, amit alkalmaznak itthon, ez így nem működőképes. A 3-3,5-es szorzó egy nonszensz. A szétszabdalt, egymás árai alá bármikor bemenő, a többiekkel nem együttműködő gazdatársadalmat simán lehet szívatni addig, amíg tényleg tönkre nem mennek” – mondta Tornyai Tibor, RZ zöldségtermesztési szaktanácsadó.

A szőlővel is ez volt a helyzet, 1200 forintért árulják a boltok az olasz importot, a magyar termelőktől pedig fel sem vásárolták a szőlőjüket, így kidobásra kerültek vagy le sem tudták szüretelni a munkaerőhiány miatt.

A portál szerint vészesen lecsökkent Magyarországon a burgonya termőterülete az utóbbi években, étkezési burgonyát már csak 8711 hektáron ültettek a 2019-es 13287 hektár helyett, vetőburgonyát pedig alig több mint 103 hektáron.

A burgonyából egyre több az import, mint a hazai, sokan ír nemesítésű Tornado fajtát vesznek, viszont ha ez így folytatódik, akkor kizárólag az import burgonyára fog szorulni Magyarország – mondta Prof. Dr. Polgár Zsolt, a MATE Burgonyakutató Állomás elnöke, a VII. Kiskunhalasi Burgonyanapokon.

A magyar fajtatulajdonosok nem bírják a versenyt az ilyen nagy tőkeerősségű multikkal szemben, emiatt akár meg is szűnhet a hazai vetőburgonya előállítása – egészítette ki Szabó Lajos, a Bács Gazda-Coop Kft. ügyvezetője.

Növényes Nagy László agrármérnök és növényorvos szerint nevetségesen olcsón, 80 forintért vették a szőlő kilóját, ezért nem éri meg foglalkozni vele, lassan pedig nem is marad ember a mezőgazdaságban.

Az agrármérnök szörnyűnek találja, hogy támogatást is csak arra kapnak a gazdák, hogy kivágják a tőkéket, de a zöldszüret sem jobb.

Lassan elöregszik és kihal az a nemzedék, amelyik szívvel-lélekkel csinálta ez a munkát. Nagyrédén például a málnából élt régen az egész település, most már hűtőházak vannak, tele görög málnával. Ennek részben a klímaváltozás és a generációváltás az oka, minden a feltámadó és leáldozó trendekről szól, ilyen a homoktövis is – elmélkedett a szakértő.

atv.hu​

Ajánlom

További belföldi híreink