Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-19 14:23:00

Kövér: Európában modellértékű a magyar gyakorlat

Európában modellértékű a magyarországi nemzeti kisebbségvédelmi gyakorlat, az ország határain belül élő tizenhárom nemzeti kisebbséget a 2011-ben elfogadott magyar alaptörvény államalkotó tényezőként ismeri el - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden Strasbourgban, az Európa Tanács (ET) Nemzeti kisebbségek identitása a sokszínű társadalmakban című magas szintű konferenciáján.

Az ET magyar elnöksége által szervezett rendezvényen a házelnök hangsúlyozta: a magyar állam közösségi jogokat biztosít a nemzeti kisebbségek részére azáltal, hogy minden őshonos magyarországi kisebbséget megillet a kulturális önkormányzatiság joga és részükre a magyar állam évről évre növekvő pénzügyi forrásokat biztosít - tudósít az MTI.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a külhoni magyar közösségek küzdöttek a legtöbbet Európában a nemzeti önazonossághoz való jogukért.

"Tették mindezt úgy, hogy értékteremtő és lojális állampolgáraivá váltak azon államoknak, amelyekben élnek, és mindeközben megőrizték nemzeti identitásukat és hűségüket az egységes magyar nemzet iránt, amelynek részét képezik" - emelte ki.

atv.hu

Kedd estétől indul a Géniusz kvízműsor az ATV-n

 

Ajánlom

További belföldi híreink