Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-20 05:24:00

Immunológus a járványhelyzetről: lesz még vélhetően rosszabb is

Kacskovics Imre az oltások felvételét sürgeti, valamit a maszkhasználat fontosságát hangsúlyozza, ugyanis elmondása szerint továbbra is túl sok az oltatlan ember, több százezer oltatlan idős van Magyarországon, ami óriási veszélyt jelent. Emellett fontosnak tartaná a maszkviselést is.

Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja az ATV Start című műsorában, a hazai járványhelyzet alakulását véleményezve úgy fogalmazott: „lesz még vélhetően rosszabb is, és ezt meg kell előzni”.


A szakértő ezért az oltás felvételére sürget. Elmondása szerint a legfontosabb az első és a második dózis. „Ez minden felett áll”

 - fogalmazott. De a harmadik adag beadatását is erősen tanácsolja, és nemcsak az időseknek, a fiataloknak is.


Ugyanis – mint arra felhívta a figyelmet – jelenleg is több százezer oltatlan idős van Magyarországon, és mivel általában a fertőzöttek 20 százaléka kerül kórházba, ami 100 ezer fertőzött estén, több mint 20 ezres terheltséget jelentene az egészségügynek, a betegek 2 százaléka (2000 ember) ráadásul nem is élné túl. Ezt nem kellene megvárni – jelentette ki Kacskovics, hozzátéve, hogy ilyen terheltség mellet az orvosok csak a koronavírus-fertőzöttekkel tudnának foglalkozni, így az más betegségekben szenvedők állapota is romlana.

Az immunológus azt is hangsúlyozta, hogy a jelenleg hódító delta variáns sokkal fertőzőbb, így a beoltottak is megfertőződhetnek és bár rövidebb ideig, de terjeszthetik a betegséget, ezért nagyon fontos lenne a maszkviselés.

Folyamatosan romlik a járványhelyzet, már itthon is aggasztóak a számok

 


atv.hu

A Géniusz Gundel-Takács Gáborral ma 20.45-től lesz először látható az ATV-n!

Ajánlom

További belföldi híreink