Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-19 15:34:00

"Hol vannak a magyar tehetségek?" - a foci is téma volt a parlamentben

Az egészségügy helyzetéről, a labdarúgásról és a LIBE-bizottság összetételéről is beszéltek képviselők az Országgyűlés keddi ülésén, napirend előtt.

MSZP: tűrhetetlen az egészségügy helyzete

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arról beszélt, hogy a felmérések alapján az elmúlt években egyre többet költöttek a magyarok magánegészségügyi szolgáltatásokra, amelyeket a legtöbb esetben gyermeket nevelők vesznek igénybe. Szerinte a kormánypártok nem beszélnek arról, hányan hagyták el az egészségügyi szakmát, miután az új szolgálati jogviszonyt bevezették vagy hányan nem hajlandók felvenni a védőoltást.

Tűrhetetlen az egészségügy jelenlegi helyzete, a kormánynak mielőbb meg kellene tennie a szükséges intézkedéseket - jelentette ki.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában kifejtette: ha a baloldal kormányozna, a magyaroknak vizitdíjat kellene fizetniük minden területen. Több évtizedes gyakorlat, hogy bizonyos területeken - például a fogászatban - az emberek magánszolgáltatásokat vesznek igénybe, de ha a baloldalon múlna, minden területen fizetni kellene - jelentette ki. Elmondta: a jobboldali kormányzás idején nőtt az orvosok száma, a baloldali alatt viszont csökkent. A várólisták minden országban megnőttek a járvány miatt, és ha a járvány véget ér, akkor lehet ledolgozni a várólistákat - mutatott rá.

Jobbik: hol vannak a magyar tehetségek?

Steinmetz Ádám (Jobbik) hangsúlyozta: Magyarországon az NB I-es klubok is jelentős közpénzekből gazdálkodhatnak és ugyan jó, hogy a sport az elmúlt időben kiemelt támogatást kapott, de a magyar labdarúgás első osztályában sok a külföldi játékos, nem tudni, hol vannak a magyar tehetségek.

Közölte: nem helyes, hogy a magyarok közpénzét külföldi labdarúgókra költik és a klubokat nem egyenlő feltételekkel támogatják.

Rétvári Bence erre azt kérdezte, ez alapján meg kellene-e vetni azokat a magyar sportolókat, akik külföldön játszanak. Azt mondta: Gyurcsány Ferenc szerint már az is siker, ha nem csökken a magyar sport versenyképessége és ő bezárta a sportminisztériumot, mert csak "politikai ugródeszkának kellett neki" a tárca. Úgy vélte, az elmúlt időben jelentős sikereket értek el a sportot érintő fejlesztésekben, a megnövelt kapacitások mellett növekedett is a sportolók száma.

KDNP: az összeférhetetlenséget és a pártatlanságot a LIBE bizottságnak is be kell tartania

Juhász Hajnalka (KDNP) felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy az EU intézményi működését alapvetően meghatározó összeférhetetlenséget és pártatlanságot az Európai Parlament LIBE (Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi) bizottságának is be kell tartania és mindenkinek joga van ahhoz, hogy az uniós szervezetek részrehajlás nélkül intézzék ügyeit. Ehhez képest a LIBE-bizottság Magyarországra látogató küldöttségében a magyar ellenzéki Momentum európai parlamenti képviselője, Donáth Anna is részt vett, ezzel megkérdőjelezve a testület elfogulatlanságát, pártatlanságát, objektivitását és a valós tények megismerésére irányuló szándékát - rótta fel. Megjegyezte, az Európa Tanácsban még a szomszédos ország politikusa sem lehet tagja egy-egy ilyen bizottságnak.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában úgy fogalmazott: Brüsszel és "Soros György álciviljei" újabb ürügyet találtak arra, hogy Magyarországot támadhassák. 

A LIBE hemzseg az olyanoktól, akik "futószalagszerűen valótlan jelentéseket gyártanak Magyarországról és Lengyelországról" - tette hozzá. Rámutatott: az EP eljárási szabályzata nem engedi meg, hogy az úticél országból képviseltesse magát bárki a küldöttségben, ezért a delegáció összetétele súlyos összeférhetetlenségi kérdéseket vet fel. Így borítékolható, hogy átpolitizált és a tényeket teljes mértékben nélkülöző jelentés van készülőben a LIBE-bizottságban - mondta.

Párbeszéd: valódi sávos fogyasztási energiatarifára lenne szükség

Mellár Tamás (Párbeszéd) felhívta a figyelmet arra, hogy egy év alatt a gáz ára négyszáz, a villamos energia ára pedig 80-100 százalékkal emelkedett a világpiacon. Hozzátette: az alacsony jövedelműeket valóban meg kell védeni az energiaáremeléstől. De miért védi a kormány a magas jövedelműeket? - kérdezte, azt tudakolva: vajon a vagyonosok úszómedence-, szaunahasználatát miért támogatja a kormány. 

Valódi sávos fogyasztási tarifa alkalmazását javasolta, úgy, hogy a magas energiafelhasználás sokkal drágább legyen, mondván: ezzel energiatakarékosságra is lehetne ösztönözni a felhasználókat. Szerinte ideje lenne, hogy a kormány minél hamarabb kidolgozzon és bevezessen egy antiinflációs-stabilizációs politikát, mert különben nem elkerülhető a kétszámjegyű infláció.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, amikor Gyurcsány Ferenc volt kormányon, sorozatos rezsiemelések voltak, közben külföldi kézre játszották a közműszolgáltató vállalatokat, amelyek ezt követően a magyar családokon nyerészkedtek. Hozzátette: a baloldal kormányzása alatt a magyar családok fizették az EU-ban a legtöbbet gázért és áramért. Megjegyezte, miközben a magyar családokat megsarcolták, Gyurcsány Ferenc cége kedvezményesen tudott áramot vásárolni.

atv.hu/MTI​

Kedd estétől indul a Géniusz kvízműsor az ATV-n

 

Ajánlom

További belföldi híreink