Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-15 19:30:00

Gy. Németh: mindenkinek éreznie kell a felelősségét, Karácsony is ezért visszakozott

Budapest jól teljesít, a főpolgármester-helyettes örül annak, hogy a főpolgármester „visszavonta kijelentéseit”, Márki-Zay Péter pedig nem dúlhatja szét az összefogást.

2019-ben lett Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, a szavazatok több mint 50 százalékával nyert. Először optimista volt a kormánnyal való munkával kapcsolatban, azonban a koronavírus felülírta elképzeléseit.

Karácsony szerint az önkormányzatok is nyomást gyakorolhatnak a kormányzatra, példának hozta fel, hogy a parlament is azután vezette be a kötelező maszkviselést zárttérben, miután a fővárosban is kötelezővé tették a tömegközlekedési eszközökön.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes beszélt az ATV Start című műsorában az elmúlt két év történéseiről, elmondása szerint sok mindent meg tudtak csinálni, de nem volt könnyű. Mint mondta, két dologgal kellett szembenézniük, azzal nyertek a városban, hogy azt mondták, hogy a város mindenkié, illetve azt szerették volna, hogy az emberekkel foglalkozzon az önkormányzat, a mindennapi életet akarták könnyebbé tenni, viszont kihívást jelentett a kormánnyal való viszony és a járványhelyzet.

Új kezdeményezéseket tudtak elindítani, amikből egyértelművé válhat az emberek számára, hogy ha rendes fővárosi-kormányzati együttműködés lenne és megkapná Budapest a kellő támogatásokat, akkor egy fantasztikus várost lehetne létrehozni – fejtette ki Gy. Németh.

Sikerként könyvelte el a DK képviselője, hogy ebben a tanévben 250 budapesti középiskolás havi 20 ezer forintot kaphat 10 hónapon keresztül, ez a „trambulin-ösztöndíj”, aminek lényege, hogy minden diák, akinek a tanulmányi átlaga 3,7 fölött van és vállalja, hogy ezen javít, akkor megkaphatja az ösztöndíjat. Így nem csak a nagyon kiemelkedő teljesítményű gyerekek kapnak elismerést, hanem azokat is ösztönöni lehet, akik valamilyen okból nem tudnak kibontakozni.

Gy. Németh szerin a fővárosi vezetés így is erején felül teljesített a járványhelyzet alatt, sok intézkedést elsőként vezetett be a budapesti önkormányzat, mint a kormány, viszont külön forrást nem tudnak az oltás népszerűsítésére biztosítani, mint például a józsefvárosi önkormányzat, ami pénzt oszt a családoknak az oltás után.

Arra a kérdésre, hogy átláthatóság érdekében tervez-e még közszolgáltatócég-egyesítést a főváros, azt felelte a főpolgármester-helyettes, hogy akkora volumenűt, mint a korábbi, - amikor hat ilyen céget egyesítettek - nem fognak csinálni, viszont éves szinten ezzel több tízmillió forint is megspórolható, de más színű energiákat is ki akar próbálni Gy. Németh Erzsébet.

Nem hinné a képviselő, hogy nehéz lesz a közgyűlésben a helyzet az előválasztás után, a felfokozott hangulat vissza fog állni a normális szintre – mondta.

Véleménye szerint Karácsony Gergely is visszavonta kijelentését, miszerint a DK megzsarolta őt SMS-ben, mert mindenkinek pontosan éreznie kell a felelősségét, hogy ha rábíztak egy várost, akkor azért mindent meg kell tennie – mondta Gy. Németh.

Végül Márki-Zay Péterről is beszélt, Dobrev Klára szavait idézte, hogy nem lehet hagyni senkinek, hogy szétdúlja az egységet a hatpárti összefogás között.

Mérlegen Budapest elmúlt két éve

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink