Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-15 21:48:00

Gulyás: Bécstől nyugatra már nincs kereszténydemokrata miniszterelnök

Harminc éve még igaz volt Antall Józsefnek az “Európában az ateista is keresztyén” mondata, de ma már az EU-intézményi korszellem célja az, hogy a keresztyén is legyen ateista - erről beszélt Gulyás Gergely egy debreceni konferencián.

Ismerjük a rendszerváltoztatást követően elsőként szabadon választott miniszterelnök, Antall József híres mondatát, amely úgy szól: „Európában az ateista is keresztyén”. Az ateista is a keresztyénség által meghatározott civilizáció gyermeke, örököse és az általa létrehozott értékek haszonélvezője - mondta Gulyás Gergely Debrecenben “A modernkori Európa pillérei - a vallási közösségek együttélése” tegnapi konferencián, hangsúlyozva: “ez a mondat harminc éve még igaz volt”.

Ma azonban az Európai Unió intézményei által is terjeszteni kívánt korszellem célja pont az ellenkezője. Provokatívan, de a valóságtól nem eltávolodva ezt úgy tudjuk megfogalmazni, hogy “a keresztyén is legyen ateista” - mutatott rá.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: nem elsősorban arra gondol, hogy kinek milyen erős a személyes hite, hanem a mai európai közéleti törekvés lényege, “hogy a keresztyénségből következő politikai értékvilág létezéshez való jogát tagadja”. “A nyugat-európai , politikai értelemben vett kereszténydemokrácia először feladott mindent a hatalomért, majd elveszítette a hatalmat is” - jelentette ki Gulyás Gergely, rámutatva: „ma Bécstől nyugatra egyetlen kereszténydemokrata miniszterelnöke sincsen Európának”. Ma a helyzet az, hogy nem csupán az európai konzervatívok soraiból, de még az Európai Néppártból sincs egyetlen miniszterelnök sem - tette hozzá.

A miniszter megjegyezte, hogy Közép-Európa, ezen belül Magyarország szembemegy a jelenlegi európai korszellemmel, és bár például gazdaságilag, életszínvonalban felzárkózás szükséges a kontinens nyugati részéhez, “minden létező politikai eszközzel el kell kerülni azt, hogy az ott tapasztalt társadalmi fejlődés menjen végbe Közép-Európában is - mondta Gulyás Gergely.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e még Európának közös értékei, amelyekre szövetségeit és politikai közösségeit építette, a válasz az, talán vannak még, de egyre kevésbé - hangoztatta.

Mint a miniszter mondta, a helyzet Magyarországon társadalmi értelemben összehasonlíthatatlanul jobb, a 2011-es népszámlálás szerint az emberek több mint 55 százaléka valamilyen felekezethez, többnyire a történelmi keresztény egyház valamelyikéhez tartozónak vallotta magát, egy 2018-as felmérés szerint pedig a magyar emberek 80 százaléka értéknek tartja a kereszténységet, a legfrissebb felmérések szerint pedig 68 százalékuk vallásosnak vallja magát - mondta Gulyás Gergely.

Az a keresztény kulturkör, ami Európát létrehozta, Magyarországon ma is élő társadalmi érték - jelentette ki.

„Az szja-felajánlások számát nézve 2010-ben 786 ezer, 2021-ben pedig már 1,4 millió ember döntött úgy, hogy adójának egy százalékát valamelyik egyháznak ajánlja” - sorolta Gulyás Gergely. A reformáció emlékéve és az idei eucharisztikus kongresszus megmutatta, milyen ereje van a közösségi és vallási rendezvényeknek és azt is, hogy van Magyarországon egy olyan "keresztyén reneszánsz", amelynek elsősorban hitbeli alapjai vannak - mondta a konferencián a miniszter.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink