Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-15 05:32:00

Zacher: A járványkezelésnek nem a politikáról kellene szólnia

A szakember sajnálatosnak tartja azt, amikor az oltásból politikai kérdést csinálnak. A részletes oltottsági statisztikák nyilvánosságra hozását továbbra is sürgeti, ugyanis úgy véli, ezzel növelni lehetne az oltási kedvet, amire nagy szükség lenne.

A részletes oltottsági statisztikák – például hány oltott fertőződött meg, került kórházba – fontosságáról beszélt Zacher Gábor a Hatvani Kórház sürgősségi orvosa az ATV Start című műsorában. A szakember azt mondta, ennek nem az egészségügyi szakmai ellátás szempontjából lenne jelentősége, hanem az oltási kedvet lehetne vele növelni. Hiszen az oltatlanok látnák, hogy valóban nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a beoltottak – vélekedett Zacher.

A szakértő szerint erre azért is lenne nagy szükség, mert 5,5 millió óta lelassult – csak „cammog” – az oltottak számának növekedése. A harmadik oltások száma ugyan nő, de ezzel is csak a már oltottak lesznek még védettebbek, az oltatlanok továbbra sem szereznek immunitást.

Zacher azt mondta, már volt dolga olyan oltatlan beteggel, akit a kórházban neki magának sikerült rábeszélnie az oltásra, és még ott helyben átkísérnie az oltópontra. Ugyanakkor úgy véli, az orvosi népszerűsítésnél is fontosabb lenne a megfelelő központi kommunikáció és tájékoztatás. „Az a ködösítés, hogy a ködből egyszer-egyszer egy adat csak így kijön, az hihetetlenül gáz” – fogalmazott. Rámutatott ugyanis arra, hogy az adatokkal nagyon könnyű „játszani”. Attól az még a valóságot mondja, csak más összefüggésben; a félig teli, félig üres pohár helyzete – magyarázta a szakértő.

Zacher sajnálatosnak tartja azt, amikor az oltásból és a vakcinák típusából politikai kérdést csinálnak, ugyanis úgy véli: a járványkezelésnek nem a politikáról kellene szólnia, hanem az egészségügyről, a szakmáról.

A szakember egyébként az oltás mellett a szabályos maszkhasználatot is támogatja, ahogy az influenza elleni védőoltás felvételét is. De üdvözölte és javasolja a Pfizer legújabb, a 12 éven aluliak számára is kifejlesztett koronavírus elleni oltását is. Valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a Modernának már fél éves csecsemőkre vonatkozó kutatásaik is vannak, de ezek folyamatban vannak.

Végül pedig arra szólított fel: érjük el a 85-90 százalékos átoltottságot.

Koronavírus: tombol a járvány a környező országokban

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink