Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-14 19:57:00

Karácsony Gyurcsány sms-eiről: ezekben nem olyan dolgokról van szó, amik miatt bíróságra kellene menni

A főpolgármester korábban azt állította: hosszú azon politikusok listája, akik megzsarolták, köztük van a DK elnöke is. Az üzeneteket Karácsony nem hozta nyilvánosságra, most azt mondta: szerinte amikor zsarolásról beszélünk, az ebben az esetben egy politikai játszma, nem büntetőjogi kategória.

Karácsony Gyurcsány sms-eiről: ezekben nem olyan dolgokról van szó, amik miatt bíróságra kellene menni
Forrás: Reuters

Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: ez most egy „turbulens időszak” az ellenzéki politikában, ha ez lecseng, utána szövetségesei maradnak egymásnak az ellenzéki szereplők.

A főpolgármester azt mondta, az elmúlt időszakban azok a politikusok, akiknek számíthat a véleménye, nyomás alá helyeződtek – ő nagy bajnak érezné, ha most ezekkel az sms-ekkel kellene „szórakoztatni egymást”.

Hangsúlyozta, hogy most egy olyan időszakot élünk, amikor sok konfliktus felszínre kerül, aminek az a pozitív hozadéka, hogy sokan elmennek szavazni, de azt gondolja, hogy hamarosan vége lesz a választásnak, a győztesnek pedig békét kell kötnie mindenkivel, így a béke kedvéért a következő időszakban nem szeretne már ezzel foglalkozni.

Arra a kérdésre, hogy ha Gyurcsány Ferenc valóban megzsarolta, hogyan tudott vele a továbbiakban együttműködni, vagy miért mentette el ezeket az üzeneteket, úgy reagált: amikor zsarolásról beszélünk, az ebben az esetben egy politikai játszma része, nem büntetőjogi kategória. „Nem úgy működöm, ha valaki mond valamit, ami nekem nem tetszik, elkezdek fenyegetőzni” – mondta, hozzátéve: az sms-eket olyan fenyegetőzésnek nevezi, amikből aztán „nem lett semmi”.

„Túl leszünk ezen” – fogalmazott. Szerinte az egymással vívott küzdelmeiknek fel kellett törnie, de most már talán kicsit túl magas ennek a hőfoka. Ezek politikai játszmák, „beszólogatások”, szerinte az sms-ekben sem olyan dolgokról van szó, amik miatt bíróságra kellene menni.

A 99 Mozgalom szerinte betöltötte azt a feladatot, amiért létrehozták, ezt folytatni kell. Arra a kérdésre, hogy akik mögé álltak, nem csalódtak-e, miután bejelentette visszalépését, úgy válaszolt: biztos vannak ilyenek is, de sokmindenkivel beszélt, és hatalmas mennyiségű biztatást kapott. Mint fogalmazott, ezek az emberek nem azért csatlakoztak a mozgalomhoz, hogy feltétlenül ő legyen a miniszterelnök, hanem hogy elindítsanak egy változást. Szerinte az alapítók közül senkitől nem kapott kritikus megjegyzést vagy felháborodást, mikor bejelentette visszalépését.

Kunhalmi Ágnes korábban azt mondta, Karácsony visszalépése diktátum volt, nem egyeztetett velük. Karácsony szerint a bejelentés előtt igenis beszélt velük, közölte a döntését, szerinte nem tudták volna meggyőzni az ellenkezőjéről. A főpolgármester azt mondta, van egy olyan típusú magányosság a politikában, amikor dönteni kell, és úgy kell dönteni, hogy az ember évtizedek múlva is tükörbe tudjon nézni.

Hangsúlyozta: a visszalépés az ő döntése, de ez megerősíti azt a szándékát, hogy azokkal a pártokkal, akik őt támogatták a kampány során, szeretne tovább politizálni. Viszont látni kellett, hogy olyan helyzet alakult ki, hogy Orbán Viktor leváltásához Márki-Zay Péterre van szükség – tette hozzá.

„Márki-Zay Péter jobban akarta ezt” – fogalmazott. Szerinte van egy változás az ellenzéki politikában, a lendület pedig, ami a pártok világán kívülről érkezett, kell ahhoz, hogy változtassunk. Hozzátette: emberileg nehéz és kockázatos döntéseket hoznak, de ma több eséllyel nyerheti meg Márki-Zay a parlamenti választást.

Két éve főpolgármester

Karácsony Gergely szerint az elmúlt két év legalább felerészben a járvánnyal telt. Mint mondta, az ország más pontjain több többlethalálozás volt, mint Budapesten. A maszkviseléssel kapcsolatban azt látja: most a járványügyi szakértők szerint zárt terekben ennek lenne értelme, annak viszont, hogy csak a közösségi közlekedésen tegyék kötelezővé, annak nem lenne hatása. Szerinte a kormánynak be kellene vezetnie zárt terekben a kötelező maszkviselést.

Szerinte ma nincs egységes fellépés az országban, ezért a főváros nem tudja ezt érvényesíteni mondjuk a közösségi közlekedésen, mert félő, hogy konfliktusok alakulhatnak ki.

Arra a felvetésre, hogy Kiss Ambrus korábban többször elmondta, hogy október végére csődbe mehet a főváros, Karácsony úgy reagált: a főváros jelenleg a folyószámlahiteléből él. A jelenlegi pénzügyi körülmények között májusig el tudják működtetni a várost, de ez hosszú távon nem működik – mondta a főpolgármester.

Arra a kérdésre, hogy marad-e főpolgármester, úgy válaszolt: amennyiben a budapestiek bizalmát élvezi, akkor igen.atv.hu

Nyilvánosak lesznek valaha a zsaroló SMS-ek?

 

Ajánlom

További belföldi híreink