Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-14 05:57:00

Energiapolitikai szakértő: választásokig nem lesz fogyasztói áremelés, de valakinek fizetni kell

A hatósági ár megvédi a nagy áringadozásoktól a lakosságot, de valakinek ezt a különbözetet a végén ki kell fizetni. A vállalatok megemelkedett költségeit pedig infláció és egyéb áremelkedés formájában a fogyasztók is érzékelni fogják.

Energiaválság jöhet?

Rövid időn belül, hirtelen megemelkedtek az energiaárak. Ennek három oka van, egyrészt a covid utáni gazdasági kereslet emelkedése, ami kétoldalról is befolyásolta az árakat: egyrészt önmagában az árak hatnak így, másrészt a járvány miatt elég sok kereskedő megégette magát azzal, hogy túlkészletezett - mondta az ATV Startban Felsmann Balázs energiapolitikai szakértő.

A másik fő ok a szakértő szerint egy átmeneti kínálatszűkülés, ami az Európába irányuló gázvezetékek kapcsán következett be a nyár folyamán.

A harmadik ok pedig az, hogy Ázsiának van egy nagyon erős elszívó hatása, mivel az ázsiai árak még mindig az európai felett vannak, és jóval nagyobb piacról lévén szó, elszívják a nyersanyagot.

A hatósági ár megvédi a nagy áringadozásoktól a fogyasztókat, de valakinek ezt a különbözetet a végén ki kell fizetni. A tőzsdei ár érdekes indikátor, de csak az azonnali kereslet-kínálatot mutatja. Éppen ezért a szakértő szerint különbséget kell tenni a hosszú és rövidtávú keresletre irányuló árak között.

Ha valaki most a gázt megnézi, azt látja, hogy jövő év második-harmadik negyedévében 42 eurós áron lehet szerződést kötni- Felsmann szerint a piac is azt jelzi, hogy rövid távú anomáliáról van szó.

Az áram tőzsdei árát a gázerőművek árazzák – abban biztosak lehetünk, hogy a jövő évi választásokig nem lesz fogyasztói áremelés, de a vállalatoknál kérdéses, akár 50-60 százalékos áremelkedés is lehet. Ezt viszont akár inflációban, akár más áremelkedésben érezni fogja a lakosság.

atv.hu​

Ajánlom

További belföldi híreink