Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-08 18:06:00

„Nehéz, de fontos döntés,” „a Fidesz sikere” – így reagáltak az ellenzékiek és kormánypártiak Karácsony visszalépésére

A miniszterelnök ironikus poszttal, míg Dobrev Klára a kampánykörútján készített fotóval reagált arra, hogy Karácsony Gergely visszalépett a miniszterelnök-jelölti előválasztási küzdelmektől. Bár a Momentum beállt Márki-Zay Péter mögé, a Mindenki Magyarországa Mozgalom kormányfő-jelöltjét sem a Jobbik, sem az MSZP sem az LMP nem támogatja. Az ATV Híradójának riportja.

„Engem megtaláltok ott, ahol a helyem van: az emberek között” – így reagált a DK miniszterelnök-jelöltje arra, hogy Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára.

A miniszterelnök is hozzászólt: egy Karácsony Gergely által korábban posztolt fotót osztott meg, amelyen az áll: „legyőzöm Orbánt.” Erre írta rá a kormányfő, hogy „Elmarad.” Orbán Viktor kommentben azt is megjegyezte, hogy ez „pech.”

A Momentum szerint nehéz, de fontos döntést hozott meg Karácsony. A párt teljes mellszélességgel beállt Márki-Zay Péter mögé.

„Azt gondolom, hogy van esély Márki-Zay Péter személyében egy olyan jelöltet indítani majd 22-ben, aki tényleg valódi változást hirdet, aki tényleg az ellenzék megújításának céljával lépett fel a Momentumhoz hasonlóan” – ezt Fekete-Győr András mondta a fejleményekről.

A Karácsonyt korábban támogató MSZP és LMP azonban közleményben jelezte: csakúgy, mint a Jobbik, ők is az előválasztás győztesét támogatják. Az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté azt mondta híradónknak: kitartanak az összefogás mellett, de csak zöld jelölt mögé állnak be.

„Nincsen zöld jelölt a második fordulóban, és az a helyzet, hogy nem tudnánk jó szívvel egyik jelötet sem támogatni a zöld választóközönségnek”

 – fejtette ki Kanász-Nagy.

Közben a Jobbik elnöke a közösségi médiában utasította vissza Márki-Zay Péter vádját, miszerint a jobbikosok nem segítik a kampányt. Jakab Péter kiemelte: „nélkülünk nem csak második forduló, de kormányváltás sincs.”

Pulai András, a Publicus Intézet igazgatója azt mondta: nagy kérdés, hogy a két politikus közötti huzavona után visszaépíthető-e a korábbi tábor. Szerinte teljesen nem működhet ez, de előfordulhat, hogy egyáltalán nem.

„Nyilván ehhez kapcsolódik az, hogy láthatóan van egy felhajtóerő Márki-Zay Péter körül, és azt nem tudjuk, hogy ez a felhajtóerő ezt ellensúlyozni tudja-e”

 – magyarázta.

A XXI. Század Intézet elemzője, Deák Dániel azonban a Fidesz sikerét emelte ki.

„Az egyik legnagyobb ellenfelével már a rajtvonal előtt leszámolt a Fidesz, és ez gyakorlatilag a Fidesz számára egy hatalmas nagy siker, hiszen minden felmérés azt mutatta, hogy Karácsony Gergelynek van a legnagyobb esélye arra, hogy győzzön a 22-es választás során” – fogalmazott Deák.

Mindeközben Gulyás Gergely Karácsony Gergelytől és Gyurcsány Ferenctől is elnézést kért - tudta meg az ATV. Karácsony Gergelytől azért, mert olyan szerepben tüntette fel, amelyet Gyurcsány Ferenc nem neki szánt. Gyurcsány Ferenctől pedig azért, mert szellemesebb forgatókönyvíró, mint azt Gulyás gondolta – írták.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink