Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-06 06:30:00

Sérül a jogállamiság Magyarországon?

Krekó Péter szerint tény, hogy romlott a jogállamiság helyzete 2010 után, a kormány folyamatosan építi le a gazdaságot és a diplomáciai kapcsolatokat, eközben menti ki a pénzeket a választási vereség esetére.

A múlt héten Magyarországon tartózkodtak a LIBE-bizottság delegáltjai, akik kijelentései szerint továbbra is - vagy még jobban - fennállnak az aggályok a magyar jogállamisággal szemben.

Gulyás Gergely azt nyilatkozta, hogy nem olyan fontos ez a találkozó, Orbán Viktor miniszterelnöknek nincs ideje találkozni a LIBE-tagokkal, Bayer Zsolt, kormányközeli publicista pedig keményen bírálta az egyik osztrák bizottsági tag nyilatkozatát a Facebookon.

„Az udvariaskodás itt semmire sem jó. Úgyhogy: miért hazudozol ennyire pofátlanul, te szemét komcsi rohadék?” – írta.

Krekó Péter, a Political Capital kutatási igazgatója az ATV Start című műsorában Csáky Zselyke egy korábbi elemzését ajánlotta, ami „Vége a pávatáncnak” címet viseli. A Freedom House szenior kutatójának írása azt a dinamikát mutatja be, ahogy Orbán Viktor teszi a szépet Brüsszelnek és az Európai Uniónak, a magyar választók felé pedig a valódi véleményét közli.

Ennek viszont vége, már nem tart fent színjátékot Brüsszelnek, emiatt pedig végletekig elmérgesedett a helyzet az Unió ellen kommunikált köznyelvben. Így alakult ez most is, ezért közölhette azt Hidvéghi Balázs, európai parlamenti képviselő, hogy 5 őrült nő és két normális férfi volt jelen a bizottságban– mondta a kutatási igazgató.

Az EP minden frakciójából jelen volt egy tag a LIBE-delegációban, így hát az sem igaz, hogy csak balliberális képviselőket tartalmazott volna a vizsgálóbizottság.

Krekó Péter is találkozott a bizottsági tagokkal, elmondása szerint végtelenül felkészült emberekről van szó, akik egyértelmű, hogy a saját pártcsaládjuk szempontrendszere alapján tesznek fel kérdéseket, viszont tényszerű megállapításokat tettek, azt pedig, hogy az elmúlt években romlott a jogállamiság Magyarországon, nem csak ők mondják, ez egy tény az igazgató szerint, rosszabb lett a transzparencia, az állami pénzek átláthatósága, a médiahelyzet – részletezte.

A jelentésnek valóban nem lesz nagy jelentősége, azonban beszélnek egymással az Európai Bizottság, Parlament és Tanács képviselői, ez által még jobban elszigetelődhet Magyarország az Unió intézményendszerén belül.

A helyreállítási alap egy részéről alapból lemondott a kormány, a sima támogatást sem kaptuk meg, így felvetődik a kérdés, hogy ezek szerint most már a pénz sem számít, mert a kormány inkább devizahitelt vesz fel?

A szakértő szerint a Norvég Alap uniós pénzeit is azért engedte el a kormány, mert egyhuszadát a civil szervezetek úgy kapták volna meg, hogy abba nem lett volna érdemi befolyása az állami szerveknek, így talán az látszik, hogy tényleg nem számítanak már a gazdasági vonzatok sem, de Krekó úgy gondolja, hogy valamikor meg fog küzdeni a kormány a helyreállítási alap nagyrészéért.

A Spiegel értesülései szerint még idén megkaphatja a kormány a pénzek egy részét, de a teljes helyreállítási alap jelentős része továbbra is veszélyben van, ez pedig már most is komoly veszteséget jelent az adófizetők számára.

Ezt könnyűszerrel felhasználhatná az ellenzék is a választási kampány kapcsán, azt is beleértve, hogy jelenleg a Fidesz komoly pénzosztásokat tervez a választások előtt, azonban ehhez komoly hiteleket is vesz fel a kormány, ezzel nő a magyar állam eladósodottsága. Így ha esetlegesen ismét Fideszes kormányzati ciklus kezdődne jövőre, akkor egy eladósodott gazdasággal, diplomáciai támogatók nélkül maradnának, nem csak Európában, hiszen Wahingtonban és Tel-Avivban is elvesztette a partnereit a kormány.

Elengedheti a választást a Fidesz, hogy az ellenzék birkózzon meg ezekkel a problémákkal, aztán pár év múlva visszatérjenek? Krekó erre úgy reagált, hogy elképzelhető, hiszen alapítványi formában szerveztek át nagyon sok állami vagyont, ez részben azt is mutatja, hogy egy „árnyékállamot” próbálnak létrehozni, hogy ha ellenzékbe kerülnek, akkor se kerüljenek nagy gondba, de azért nem ez az elsődleges terve a kormánynak, ha valaki el akar veszíteni egy választást, akkor nem költ súlyos milliárdokat havonta nyilvános kampányokra – fejezte be Krekó Péter.

EP vizsgálóbizottsága: sérül a jogállamiság Magyarországon

atv.hu​

Ajánlom

További belföldi híreink