Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-05 05:33:00

Drámai adatokat közölt a szakértő a nyugdíjak alakulásáról

Az Életet az Éveknek Klubszövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kormány egyre kevesebbet költ a nyugdíjakra, amik egyre jobban szakadnak le a bérektől. Hegyesiné Orsós Éva szerint a nyugdíjasok életminőségének javulása érdekében azonban a szociális biztonságon túl sokkal komplexebb intézkedéscsomagra lenne szükség.

A központi költségvetésből egyre kevesebbet költ a magyar kormány nyugdíjra, amik egyre jobban szakadnak le a bérektől – erre hívta fel a figyelmet Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Klubszövetség elnöke az ATV Start című műsorában.

Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben még a GDP-kiadások 9,7 százalékát tették ki a nyugdíjkiadások, 2020-ra azonban ez az arány 7,2 százalékra csökkent.

Rámutatott arra is, hogy 2010-ben még a fizetés és a fizetéspótlék aránya 72,4 százalék volt, 2020-ban viszont már csak 54,7 százalék volt. A kormány ugyanis eltörölte a svájci indexállást, ami figyelembe vette a keresetnövekedést is, és csak az inflációkövetés maradt – magyarázta az elnök – így, miközben 2015 és 2020 között a nettó átlagkereset-növekedés 69,3 százalék volt, addig az átlagnyugdíjé mindössze 15,2 százalék. Ez hihetetlenül nagy a különbség – fogalmazott.

A szakértő szerint a kormány által hangoztatott intézkedésekkel, így a nyugdíjprémiummal és a 13. havi nyugdíj visszaépítésével is vannak problémák.

Hegyesiné Orsós Éva a nyugdíjprémium kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ez egy 2009-es, még a Bajnai-kormány idején bevezetett intézkedés, amihez hozzá sem nyúlt a jelnelgi kormány, pedig 80-ról fel lehetett volna emelni 100, 120 ezer forintra.

A 13. havi nyugdíj kapcsán pedig arra emlékeztetett, hogy a2002 és 2010 között 22 heti nyugdíj került kifizetésre. Most, ezek alatt az évek alatt összesen egyhetit, vagy mondjuk, ha jövőre négyhetit kapunk, akkor is a 22 hetivel az ötheti áll szemben – mutatott rá az elnök.

Hegyesiné Orsós Éva szerint a nyugdíjasok életminőségének javulása érdekében azonban több más intézkedésre is szükség lenne: a szociális biztonságon túl a lakhatás, a közlekedés és az egészségügyi ellátás kapcsán is.

Nyolcvanezer forintos nyugdíjprémium érkezik novemberben - mire elég ez az összeg?

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink