Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-28 13:39:00

Mennyire hitelesek az előválasztás eredményeiről kiszivárgó előzetes hírek?

A kényszerű hétvégi leállás után múlt hétfőn óriási sorokkal indult az előválasztás. A pártok delegáltjai egyelőre nem tudhatják, hogyan állnak. Amire mindenki ráláthat, azok egyedül a részvételi adatok. A Heti Napló riportja.

Az előválasztás kénytelen volt leállni a hétvégi induláskor, múlt hétfőn viszont hatalmas sorokkal újraindult. Személyes szavazásra apróbb akadályok mellett volt lehetőség, online viszont még a hét elején is nehéz volt szavazni. A Heti Napló szerkesztősége több nézői fotót is kapott, amely azt mutatja, hogy az online rendszerben minden időpont foglalt. Időpont ahhoz kell, hogy videocseten keresztül egy operátor azonosítsa a szavazót. Sokan, akik végül bejutottak a szavazási felületre se tudtak szavazni, miután kivárták az egy órát, sokszor ugyanis kidobta őket a rendszer.

“Szerintem most ezt a százezer embert nem fogja tudni kezelni a rendszer akárki, akármit csinál. Úgyhogy ezért is most ez lesz inkább a kommunikáció, hogy aki teheti, menjen inkább személyesen” - mondta a Heti Naplónak Hajdú Gergő, az aHang munkatársa.

Azt is elmondta, hogy 100 ezer online szavazóra számítottak összesen. Az ő azonosításukra hétfőn még csak 50 operátor munkatárs volt, csütörtökre ezt feltornázták 150 emberre.

Pártok magyarázatai a leállásra

Az ellenzéki vezetők a hétvégi leállás kapcsán különböző magyarázatokkal álltak elő. Fekete-Győr András szerint olyan sokan akartak leszavazni, hogy a mesterséges inteligencia az azt hitte, hogy hackertámadás alatt van a rendszer, emiatt blokkolta a szervereket. 

"Úgy tűnik vannak Magyarországon olyanok, akik félnek a kormányváltó erők hangjától, akik el akarják némítani a magyar embereket. Szeretném őket kiábrándítani, csapataink harcban állnak, az informatikusaink dolgoznak. Hétfő reggel ismételten ott leszünk a frontvonalban és folytatódik az előválasztás nem hagyjuk, hogy akár belföldről, akár külföldről elnémítsák a magyar embereket" - ezt Jakab Péter üzente a leállást követően. 

Márki-Zay Péter szerint nem lehet kétséges, hogy kinek állhatott érdekében, hogy leálljon a rendszer, úgy látja ugyanis, hogy a Fideszt nagyon zavarta, hogy az ellenzék tudta tematizálni a közbeszédet. 

Dobrev Klára megmagyarázhatatlan eredetű visszaélésről beszélt, azt is elmondta, higy először dühös lett, majd rájött, hogy ez igazából jó, mert azt jeleneti, félnek tőlük. 

“Hétvégén valami nagyon furcsa dolog történt, amire persze fel voltunk készülve, hogy a Fidesz mindent megpróbál megtenni azért , hogy a nép akaratának az útjába álljon, és hát úgy tűnik, hogy azok az informatikai támadások, amik miatt nem működött hétvégén a rendszer, azok Kínából érkeztek, úgy látszik minden út Kínába vezet” - jelentette ki Karácsony Gergely

Az ellenzéki pártok egy sima túlterhelés miatti szerver leállástól először eljutottak oda, hogy a Fidesz áll a támadás mögött, majd, hogy Kínából indították a támadást. Múlt hétfőn viszont az MSZP társelnöke, Tóth Bertalan egészen meglepő fordulattal állt elő. Szerinte belső támadás is történhetett.

Mit gondolnak a szervezők?

Mindenesetre a feljelentés megtörtént, a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz, és az aHang egy külsős kiberbiztonsági céget is felkért egy vizsgálatra.

“Mi az aHang oldaláról csak annyit tudunk biztosan mondani, hogy történt külső támadás, komoly külső támadás történt. Ennek a forrását, hogy melyik országból jött, kinek a megbízásából nem tudjuk most még 100 százalékig biztosan kimondani. És ez el is fog tartani egy ideig. Egy ilyen támadásnak a felkutatása, kinyomozása az nem egy-két napos történet, ezért is vontunk be egy olyan kiberbiztonsági céget, aki már akár a NATO-val, Európai Unióval is dolgozott, hogy ezek az elérhető információk alapján a lehető legtöbb mindent megtudjunk erről” - magyarázta a Heti Naplónak Hajdú Gergő annak kapcsán, hogy az aHangnál mit gondolnak, mi lehetett a támadás mögött.

Azt is elmondta, hogy olyan támadás történt, mintha egyszerre akár sok millió szavazó egyik pillanatról a másikra jelent volna.

“Amennyire én tudom, és én látom, bár nem vagyok informatikus, ilyen szintű terhelésről van szó. Itt érte már sok kritika a szervezőket. Itt nem csak az a hang, hanem egy komoly együttműködés szervezi ugye ezt az egészet. Ezeknek a kritikáknak egy része mindenképpen lehet jogos, tehát lehetett volna még nagyobb támadásra készülni, ezt kár tagadni és kár vitatni. De azért azt is fontos hozzátenni, hogy azért ez egy véges erőforrásból készülő előválasztás, véges az emberi és az anyagi erőforrás. Tehát nincsenek milliárdok, nincs négy évünk felkészülni, mint egy rendes választásra a magyar államnak, sok milliárd forintból és 30 év óta bejáratott rendszerből. És közben ez az egész rendszer, amit építettünk, ez egy olyan komplex dolog, ami ugye pont a pártok elvárásainak is próbál megfelelni annak érdekében, hogy a szavazás biztonságos legyen, titkos legyen, és a visszaélések akár a versenyző pártok között ne történhessenek meg” - árnyalta a képet Hajdú.

Kiskapuk a rendszerben

Ezzel szemben a Heti Naplóhoz több helyről is eljutó információkból úgy tűik, hogy a pártok azért megpróbálják a kiskapukat kihasználni, és mindenki a saját előnyére fordítani azt. Például azzal a sátrak munkáját lehet hátráltatni, ha egy pártdelegált nem jelenik meg. Az a párt, amely adott helyen úgy érzi, hogy már jól áll, és már csak rontani lehetne a helyzetén, állítólag él is ilyen eszközökkel.

Mindezt Magyar György is megerősítette, “vannak sátor felelősök, a sátor felelősök időben jelzik, ahol akadály van, és azonnal megpróbálják azt helyettesíteni és korrigálni”.

“Próbálkozni sok helyről próbálkoztak, és azt gondolom, hogy ezeket a belső szabályzatokat tisztán kell kezelnünk, és mi civilek nagyon odafigyelünk arra, hogy ilyen visszaélések ne történhessenek meg, mert még egyszer mondom, az előválasztásnak nagy a tétje, de azért ez mégiscsak egy előválasztás, és a lényege az, hogy megtaláljuk a legalkalmasabb jelölteket. Nem az a cél, hogy egymásnak gáncsot vessenek, hanem az a cél, hogy közösen jó eredményt érjenek el” - szögezte le azzal kapcsolatban, hogy tudomása van-e bármilyen visszaélésről a pártok részérő.

A napi 60-70 ezer szavazó azt mutatja, hogy az első napok nehézségei nagy számban nem tántorították el az embereket.

Binszki József, a Demokratikus Koalíció szegedi elnöke és képviselőjelöltje a sajtótájékoztatóján beszélt a részeredményekről.

“Amennyire én látom és elég jól tájékozott vagyok az előválasztás időszakos eredményeiről, könnyen lehet és nem sokára, durván egy hét múlva kiderül, hogy igazam volt-e, könnyen lehet, hogy nem lesz szükség második fordulóra, Dobrev olyan fölényesen vezet, amely kérdésessé teszi, hogy kell e második forduló vagy nem” - mondta a politikus az online sajtótájékoztatón

Magyar György és Hajdú Gergely is megerősítette a Heti Naplónak, hogy ilyen hiteles információja senkinek nem lehet, a pártok delegáltjai nem tudhatják, hogyan állnak. Amire mindenki ráláthat, azok egyedül a részvételi adatok.

Magyar György kizártnak tartja a kiszivárgást, mert az sértené a titkosságot. "Teljesen kizárt. A civil választási bizottságnak van egy nagyon jól felkent tagszervezete, úgy hívják, hogy számoljunk együtt. Rettenetes módon odafigyel arra, hogy az urnák zártak legyenek, az urnák őrzöttek legyenek, és egészen 28-a este 8 óráig, ahhoz élő ember hozzá sem férhet" - jelentette ki.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink