Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-27 13:34:00

Saját fejlesztésű vakcinával állt elő Kuba: Venezuelának is küldött belőle

Kuba a koronavírus elleni, saját fejlesztésű vakcinákat tartalmazó szállítmányt küldött első ízben Venezuelának - közölte a Telesur latin-amerikai televízió hétfőn.

Saját fejlesztésű vakcinával állt elő Kuba: Venezuelának is küldött belőle
Képünk illusztráció / Forrás: MTI

A caracasi központú tévé híradásában nem hangzott el, hogy Venezuela hány adag Abdala nevű vakcinát kapott a "testvéri" Kubától.
A baltimore-i Johns Hopkins egyetem hétfői összesítése szerint a gazdasági és politikai válságban lévő 28 milliós Venezuelában a világjárvány kezdete óta 362 ezer ember kapta el a koronavírust, és 4395-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe - közölte az MTI.

A vakcinafejlesztésben gazdag tapasztalatokkal rendelkező Kuba a latin-amerikai országok közül elsőként fejlesztette ki a koronavírus elleni saját oltóanyagát, már kétfajta vakcinája is van, az Abdala és a Soberana 02. A kubai egészségügyi minisztérium szerint a klinikai tesztek során az előbbi 92,3 százalékos, az utóbbi pedig 91,2 százalékos hatékonyságot mutatott. Mindkét vakcinagyártó tárgyalásokat folytat az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) az oltóanyagok nemzetközi elismeréséről.

Kuba a múlt héten az ugyancsak szocialista táborhoz tartozó Vietnamba is küldött az Abdala vakcinából. Havannában közölték, hogy átadják Hanoinak a készítmény gyártási technológiáját is, így Vietnam lenne az első ország, amely saját maga állítja elő ezt a kubai oltóanyagot.

Miguel Díaz-Canel kubai államfő az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának általános vitáján a minap videólinken át felszólalva bírálta a koronavírus elleni vakcinák egyenlőtlen elosztását, hangsúlyozva, hogy a szegényebb országok lakói még mindig az első oltásukra várnak. Kifogásolta, hogy a világszerte felhasznált vakcinák több mint nyolcvan százalékát közepes-, illetve magas jövedelmű országokban adták be, amelyek a világ lakosságának alig felét teszik ki.

atv.hu

Uniós testület elé kerül a harmadik oltások európai elismerése

 

Ajánlom

További belföldi híreink