Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-25 18:38:00

Publicus: a második vita után Karácsonyt tartják a legalkalmasabbnak

A Publicus intézet szeptember 24-én és 25-én készített országos reprezentatív közvéleménykutatást, amelynek eredményei szerint a legtöbben Karácsony Gergelyt nevezték meg legalkalmasabb miniszterelnök-jelöltként.

Azon ellenzékiek és bizonytalanok közül, akik valamilyen módon találkoztak a vitával, 29 százalék számára Karácsony Gergely volt a legszimpatikusabb. Mögötte csupán két százalékkal lemaradva áll Dobrev Klára, a harmadik helyre pedig Márki-Zay Péter került 23 százalékkal – áll a Publicus honlapján.

A felmérés kiemeli, hogy különbség van azok véleménye között, akik teljes hosszában követték a második miniszterelnök-jelölti vitát, és azoké, akik csak részleteket láttak: előbbiek 30 százaléka szerint Karácsony volt ebben a leginkább meggyőző, míg 27 százalék mondta ezt Dobrevre, a vitát nem szorosan követők körében viszont Dobrev tűnt meggyőzőbbnek, és Karácsony kevésbé, 32, illetve 21 százalékkal.

A bizonytalanok megszólításában is a jelenlegi főpolgármester végzett az élen a felmérésben: a válaszadók többsége, 35 százalékuk tartja Karácsony Gergelyt a legalkalmasabbnak arra, hogy megszólítsa a bizonytalanokat, míg holtversenyben utána Dobrev Klára és Márki-Zay Péter következnek: 22-22 százalék jelölte meg őket a kérdésben.

Tízből négy megkérdezett, azaz 42 százalék szerint Karácsony Gergely Orbán Viktor kihívója, és közel ennyien, 38 százalék említette őt, mint aki le tudja győzni Orbánt.

Mindkét kérdésre második legtöbb válasz Dobrev Klára volt, őt 27-27 százaléka gondolja a legnagyobb kihívónak, a harmadik helyre Márki-Zay Péter került 14, illetve 18 százalékkal.

A felmérésben résztvevők arra is válaszoltak, hogy kinek a miniszterelnökké választása esetén javulna leginkább a közérzete: erre 33 százalék Karácsony Gergelyt mondott, 30 százalék választotta Dobrev Klárát és a megkérdezettek ötöde, 18 százalék szerint Mári-Zay lenne ez a jelölt.

Publicus-felmérés: miről szól valójában az Orbán-féle népszavazás?

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink