Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-24 18:40:00

Karácsony Gergely megvonta a támogatást Tóth Csabától

Lezajlott az ellenzéki miniszterelnökjelöltek második tévévitája.

Karácsony Gergely megvonta a támogatást Tóth Csabától
Forrás: Facebook/ Karácsony Gergely

Mint ismert, az első tévévitát szeptember 12-én az ATV-n rendezték meg, ezt itt nézhetik meg:

A második vitát az RTL rendezi. 

A műsorvezető, Rábai Balázs a vita elején elmondta: arra kérték a jelölteket, hogy folytassanak érdemi vitát, meglátásuk szerint ugyanis ez segíthet eldönteni a választóknak, kire szavazzanak. Az első téma a járványkezelés volt.

Járványkezelés

Az első körben Dobrev Klára arról beszélt, hogy a járványkezelés volt az utolsó csepp a pohárban, ekkor döntötte el végleg, hogy miniszterelnök-jelölt lesz. Hangsúlyozta, hogy teszteléssel, kontaktkutatással kell a járványt megállítani, miniszterelnökként ő is ezt tenné.

Karácsony Gergely először arról beszélt, mit tett Budapest a járvány ellen. Mint mondta, nem csak tették a dolgukat, de a kormányt is cselekvésre kényszerítették azzal, hogy többletfeladatokat is elláttak. Felidézte, mikor elrendelték a maszkviselést a tömegközlekedésen - szerinte most beltéren kellene kötelezővé tenni ezt, arra kéri a kormányt, hogy ezt fontolja meg. Mint mondta, megvédték intézményeiket, és a főváros által fenntartott szociális intézményekben volt a legalacsonyabb a halálozás. Teszteltek, és kikényszerítették, hogy a kormány elkezdje a pedagógusok tesztelését is - tette hozzá. Megemlítette a fővárosi antitest-vizsgálatokat is. Mint mondta, egy odafigyelő, a szakmát meghallgató, akár adott esetben a közhangulattal is szembemenő kormány hatékonyabban is tudna védekezni.

Márki-Zay Péter példaként említett más országokat, ahol szigorítottak a járvány miatt. Szerinte ha nem a fideszes oligarchák gazdagodása lett volna a Fidesz-kormány elsődleges célja, akkor jobban is lehetett volna védekezni.

Jakab Péter szerint rendezni kell az egészségügyi dolgozók bérét. Szerinte a járványt úgy lehet megelőzni vagy mérsékelni, ha mindenkit az oltás felvételére buzdítanak, ő is ezt teszi, de azt kötelezővé tenni nem lehet. Szerinte az államnak kötelessége lenne hetente egy ingyenes tesztet biztosítani mindenkinek, az emberek ugyanis nem fizetős egészségügyet akarnak.

Fekete-Győr András szerint nem lezárásokra van szükség, hanem arra, hogy a lehető legtöbb ember beoltassa magát. Szerinte nem lehet a négy fal közé zárni azokat, akik felvették az oltást.

Dobrev Klára hangsúlyozta: egyetértenek abban, hogy az egészségügy összeomlott. Hangsúlyozta, hogy a kormány nem fizette ki a 100 százalékos táppénzt, miközben több száz milliárd forint ment a legnagyobb oligarcháknak, ez igazságtalan.

Fekete-Győr András úgy folytatta: Pikó András, a VIII. kerület polgármestere fizet az oltás után azoknak, akik beoltatják magukat, és erre más országokban is van példa. Ha nem rendeznék meg a vadászati kiállítást, ebből a pénzből is lehetne fizetni az embereknek azért, hogy beoltassák magukat.

Karácsony Gergely szerint a probléma, hogy a magyar emberek egyszerűen nem bíznak a kormányban, ez kivetül az oltásra is.

Jakab Péter szerint a kormány egyszerűen bedobta a gyeplőt a gazdasági válság kezelésével kapcsolatban. Szerinte létre kell hozni a magyar munkahelyvédelmi alapot, és járványhelyzet esetén 80 százalékos bérkompenzációt nyújtana. 

A leendő koalíciós együttműködésről

Karácsony Gergely szerint a főváros vezetése jó példa az ellenzéki pártok együttműködésére. Fekete-Győr András büszke rá, hogy pártja a sokszínű ellenzéki egység része. Bármilyen felállás lesz, korrupciómentes kormányzásra és 21. századi megoldásra készül a Momentum.

Dobrev Klára 11 év Fidesz-kormányzás után megrögzött koalíció-hívő lett, szerinte képesek lesznek az együttműködésre és ez egy stabil koalíció lesz. Az OECD felmérésére is utal, amely szerint a nők jobban össze tudják fogni a koalíciós kormányokat, és azt javasolja, próbáljuk ki ezt itthon is.

Fekete-Győr András kifejti: nagyon profi kampányt folytat a DK, de Őszöddel a háta mögött Dobrev Klára kevésbé esélyes Orbán Viktor legyőzésére, mint bármelyik másik jelölt.

Dobrev szerint nem a jelenlévők döntik el, hogy ki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, hanem a választók.

Karácsony szerint a teremben lévők bármelyike jobb miniszterelnök lenne, mint Orbán Viktor, de ehhez a bizonytalan szavazókra is szükség van. Márki-Zay Péter szerint a 2010 előtti kormányzásra nem lehet leváltani az Orbán-kormányt.

Dobrev Klára szerint senki nem akarja visszahozni a 2010 előtti kormányzást.

Jakab Péter szerint nem legyőzniük, hanem kiegészíteniük kell egymást.

Fekete-Győr András azt mondta, ha kormányra kerülnek, kiköltöznek a várból, a kérdés, hogy mi legyen a Karmelita kolostorban. Szerinte lehetne például korrupcióellenes ügyészség. Jakab Péter szerint a leendő miniszterelnöknek az emberek között kell lennie, nem pedig az irodájában.

Hasonlóan látja Márki-Zay Péter is, és Dobrev Klára is támogatta az ötletet. Karácsony Gergely szerint a politikát, ami most az uralkodásról szól, le kell váltani a szolgálatra.

A melegek jogairól

Fekete-Győr András szerint jelenleg mintegy félmillió olyan magyar van, aki másképp szeret, ők azonban gyűlöletpropagandával találkoznak. 2021-ben is ő volt az egyetlen miniszterelnök-jelölt, aki részt vett a Budapesten kívül, Pécsen megrendezett Pride-on - jegyezte meg. Arra kérte a jelölteket, hogy ne féljenek a témától, szerinte jogegyenlőségre van szükség. El kell törölni a "homofóbtörvényt", lehetővé kell tenni az azonos neműek házasságát és örökbefogadását - sorolta.

Jakab Péter úgy reagált: amíg Fekete-Győr a Pride-on volt, ők az előválasztási rendszer helyrehozásán dolgoztak. Megígérte, hogy az általa vezetett kormány semmilyen kisebbséget nem fog a gyűlölet céltáblájává tenni, de szerinte ez, hogy ki kit szeret, mindenki magánügye. Hozzátette: szerinte gyermeke egy apának és egy anyának lehet, de az azonos neműek jelenleg összeköthetik életüket, ez az élettársi kapcsolat. Szerinte egy gyermeknek az a jobb, ha lát egy anyamodellt és egy apamodellt.

Fekete-Győr András ezzel nem értett egyet.

Márki-Zay Péter azt mondta: ki fog állni egy olyan államért, ahol még egy fideszes politikus is felvállalhatja másságát.

Dobrev Klára hangsúlyozta: egy gyereknek egy érdeke van, hogy szerető családban nőjön fel, nem árvaházban. Hogy ez a család hogy néz ki, változó, sokan egyedül nevelik gyermeküket, vagy van, ahol az anya és a nagymama neveli a kicsiket.

Karácsony Gergely felidézte, hogy mikor még Zugló polgármestere volt, már akkor is kitűzte a szivárványos zászlót, majd beszédet mondptt a Budapest Pride-on is. Szerinte mindenki lehet a gyűlölet céltáblája, azért kell ezt a kormányt leváltani.

Vita a jelöltekről

Fekete-Győr Dobrevnek szegezte a kérdést: tudják-e, kit támogatnak Csongrád-Csanád megyében, erre Dobrev úgy reagált: tudja-e, hogy a Momentum kit támogat Pécsen? Fekete-Győr szerint egy párt nem támogathat homofób embereket. Dobrev szerint az elmúlt napokban kissé felhevült az előválasztás, a tagok elkezdtek egymás ellen etikai vizsgálatokat indítani. Szerinte a szocialisták kezdeményezik a legtöbb ilyet, de hozzátette: nem így kellene egymás ellen versenyezni. "Győzzük le egymást egy tisztességes versenyen!" - mondta.

Karácsony Gergely ezen a ponton megtámadta Fekete-Győr Andrást az egyik fővárosi momentumos jelölt devizakárosultakkal szembeni magatartásáért, majd közölte, hogy már nem támogatja Tóth Csabát Zuglóban. 

Jakab Péter hangsúlyozta: szeretné, ha ez egy pozitív kampány maradhatna a jövőben is. Szerinte az ózdi jobbikos alpolgármester, akiről karlenítéshez hasonló fotó készült, tisztázta magát.

Dobrev Klára szerint ami a stúdióban történik, ez egy politikai vita, ettől elszoktunk, de nem kell megijedni tőle.

Karácsony Gergely Fekete-Győr András kérdésére kijelentette, hogy ha zuglói lenne, Hadházy Ákosra szavazna, de Fekete-Győr kitért az elől a kérdés elől, hogy a devizakárosultak tragédiáján nyerészkedő képviselőjelöltje mögül kihátrál-e a Momentum.

Nyugdíjügyek, szociális ügyek

Karácsony Gergely visszaadná a nyugdíjakat, és azzal vádolja Orbán Viktort, hogy elinflálta a nyugdíjakat.

Dobrev Klára szerint sokkal többre van szükség, mint a 13. havi nyugdíjra, de a svájci indexálásra is szükség van.

Márki-Zay Péter szerint tisztes nyugdíjra és rugalmas nyugdíjrendszerre van szükség.
Jakab Péter szerint az Orbán-rendszer elvett 3000 milliárdnyi nyugdíjpénzt, ezt vissza kell adni, és meg kell tartani a 13. havi nyugdíjat is.

Fekete-Győr András is megtartaná a 13. havi nyugdíjat, de a nyugdíjasokon kívül rengeteg felkarolandó társadalmi réteg van.

Márki-Zay Péter szerint ha a Fidesz elveszti a választást, ki fogja söpörni még a padlást is.

Jakab Péter hangsúlyozta: segély helyett munkát kell adni annak, aki munkaképes, de ez kevés, megélhetést is kell adni. A közmunkásbért felemelné a létminimum szintjére, és ahhoz, hogy legyen értelmi kilépni a munkaerőpiacra, rendezni kell a minimálbér kérdését is. A minimális cél, hogy nettó 200 ezer forintra felzárkóztassák a minimálbért, de úgy, hogy a vállalkozók ne rokkanjanak bele - tette hozzá. Nekik pénzügyi segítséget kell adni.

Karácsony szerint a bérek megemelésével kell kezdeni, olyan bérpolitika kell, ami a szakszervezeteket, munkaadókat leülteti egy asztalhoz, és a minimálbért legalább a szlovák minimálbérhez fel kell zárkóztatni. A már korábban is említett szociális minimumról azt mondta: aki nem tud dolgozni, vagy olyan munkát végez, amit az állam nem ismer el - mondjuk idős szüleit gondozza - azt is meg kell fizetni.

Fekete-Győr szerint nem szabad megrekedni a minimálbér szintjén. Első lépésként a kezdő tanári fizetéseket nettó 250 ezer forintra emelik. Az ápolóknál az orvosi béremelés 60 százalékáig kell felzárkóztatni a béreket.

Itt egy iszonyatos ígéretcunami van - fogalmazott Márki-Zay Péter. Szerinte ha a közmunkások bérét megemelik, nem lehet őket átvezetni a munka világába, ezen a területen felelősen kell gazdálkodni. A bérek emelésétől nem fog egy pozitív spirál beindulni, hanem a pozitív spirál beindulása után fognak emelkedni a bérek - mondta.

Fekete-Győr azt mondta, ő sem szereti a felelőtlen ígérgetést, de amikor egyes csoportokat így elhanyagol a kormány, akkor azonnal cselekedni kell.

Márki-Zay úgy reagált: az, hogy a tanárok és ápolók bérét emelni kell, ezt még a Fidesz sem kérdőjelezi meg, kénytelenek lesznek ezt megemelni, mert ha a helyzet nem változik, nem lesz elég ember ezeken a pályákon.

Dobrev Klára kitért arra, hogy a családok 90 százaléka nem tudta felvenni a csok-ot - azoknak is segíteni kell, akik nem hitelképesek, nekik ugyanis a házfelújításhoz nem ad segítséget a kormány. Fekete-Győr szerint a Fidesz "ránk erőltetett egy családmodellt", és megfeledkezik több mint 500 ezer olyan szülőről, aki egyedül neveli gyermekét. Rugalmassá kell tenni a családtámogatási rendszert.

Jakab Péter egy állami bérlakásépítési programról beszélt. A csok-ot meghagyná, de szerinte szabályozni kell, hogy a piac ezzel ne tudja felvinni az ingatlanok értékét.

Márki-Zay is egyetértett azzal, hogy a csok-ot bővíteni kell, a bérlakásprogramot pedig az önkormányzatokra kell bízni.

A romák helyzetéről

Jakab Péter szerint a Fidesz szándékosan tart szegénységben rengeteg embert, hogy választásról választásra egy zsák krumplival tarthassa őket sakkban. Ezt követően emlékeztetett rá, hogy egy romákat tanító szakiskolában dolgozott.

Dobrev Klára szerint az oktatásra sokkal többet kell költeni, mint jelenleg. Szerinte 100 mélyszegénységből élő gyerekből 14 gyereknek van esélye a szegénységi spirálból történő kitörésre. 100 ezer forintért nem fogunk találni a kis falvakba pedagógust – tette hozzá.

Márki-Zay Péter szerint Hódmezővásárhelyen példaértékű felzárkóztató program van. Emlékeztetett rá: az MMM az a jelölőszervezet, amelynek jelöltjei között arányaiban a legtöbb roma van. Azt kéri, hogy a leendő közös listán 30-ból 3 jelölt roma lesz.

Fekete-Győr András szerint egy mélyszegénységben élő családnak 200 évre van szüksége, hogy a középosztályba kerüljön.
Karácsony Gergely szerint a kulcsszó: oktatás, oktatás, oktatás.

Márki-Zay Péter szerint az Orbán-kormánynak egyetlen cigányt sikerült felzárkóztatnia, Farkas Flóriánt.

Végül minden jelölt elfogadta Márki-Zay javaslatát a 3 roma jelölt listára vételéről.

Rezsicsökkentés

Márki-Zay Péter elmondta: Magyarországon a rezsicsökkentést a nagy cégek fizették meg. Akkor van esély arra, hogy környezetvédelmi beruházások megtérüljenek, ha a piaci körülményeket bevezetjük minél szélesebb körben. A mai rezsicsökkentést szerinte nem lehet gyorsan eltörölni, hosszú távon az elmúlt 10 évben a fogyasztóknak lehetett volna alacsonyabb ár is.

Fekete-Győr szerint rezsicsökkenteni lehet az árak befagyasztásával, ahogy a Fidesz tette, vagy akár a hatékonyság növelésével. Minden évben 100 ezer lakást korszerűsítenének energietikailag, és 50 ezer lakossági napelemrendszert is lehetne installálni a háztetőkre.

Jakab Péter egy panelprogram elindítását sürgette. Szerinte a kormány rezsicsökkentése "az évszázad átverése", Magyarországon drágább volt a földgáz, mint amit a világpiac ezt indokolta volna. Szerinte ezt a piacot is meg kell tisztítani a "NER-cégektől".

Dobrev szerint az emberek sokat költenek ma is rezsire. Be kell vezetni a rezsiminimumot vízre, gázra, ami alanyi jogon jár.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy az energiafogyasztás csökkentéséhez kell hozzásegíteni az embereket, a kisfogyasztók kiadásait nem lehet megemelni.

Karácsony a Paks 2 beruházást a hazaárulás netovábbjának nevezte, amit mindenképp le kell állítani. Fekete-Győr szerint a 21. században zöldnek lenni alap, zöld utat adnának a szélerőműveknek, de Paks 2 szerinte sem épülhet meg, ez ugyanis "nem éri meg nekünk". Jakab Péter szerint a titkosítást fel kell oldani, utána lehet felelős döntést hozni, de szerinte 2035-re nem lehet Paksot kiváltani. Dobrev szerint vizsont igen.

Elszámoltatás

Dobrev Klára kritizálta Karácsony Gergelyt, amiért előrehozott választást is elképzelhetőnek tart a fideszes deep state-tel szemben. Szerinte feles többséggel is fel kell számolni a mélyállamot. Karácsony Gergely szerint ő nem akar előre hozott választást.

Márki-Zay Péter szerint kell elszámoltatás, amely nemcsak 2010-ben, hanem 2002-ben sem történt meg.

Kortesbeszédek

A vita végén Dobrev elmondta: a kormányt le fogják váltani, de ahhoz, hogy tudjanak kormányozni, ahhoz le kell bontani Orbán rendszerét, ehhez kellő bátorság, erő és szakszerűség kell.

Fekete-Győr arról beszélt: ha ugyanazokkal a régi arcokkal akarjuk a rendszert lebontani, akkor ennek az előválasztásnak semmi értelme. Mint mondta, még négy nap van hátra az előválasztásból, beletettek mindent. "Csak velünk van korszakváltás" - hangsúlyozta.

Jakab Péter azt mondta: neki a választók a munkaadói, az összefogás már megszületett, most ahhoz kér felhatalmazást, hogy leváltsa Orbán Viktort. "Fizessenek meg a tolvajok, jólétet minden magyarnak" - tette hozzá.

Karácsony Gergely azt mondta: akik elmennek előválasztani, arról döntenek, ki lehet képes leváltani Orbán Viktort. Szerinte újra kell egyesíteni Magyarországot.

Márki-Zay Péter szerint a hiteles jelöltekre van szükség, fontosnak tartja, hogy lesz elszámoltatás, és hogy legyen szakértői kormány. Szerinte a kijárat nem jobbra és nem balra van, hanem "csak felfelé".

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink