Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-25 06:16:00

Bródy: Még nem érzem magam halhatatlannak, hallhatatlannak inkább

Bródy János most először nyíltan kimondta, miért van az szerinte, hogy mellőzik a rádiók a dalait. A Sorok között Lutter Imrével című műsor szombat este 22:50-kor, az ATV-n képernyőre kerülő évadnyitó adásában a Kossuth-díjas művész beszél a dalszövegek mai jelentőségéről, a rendszerváltás előtti virágnyelvről, Koncz Zsuzsával közös munkáiról, Szörényi Leventéről és az Illés zenekarról, s arról, mit üzen a mának Ady Endre és József Attila.

Amikor én még kissrác voltam, Földvár felé félúton, Ha én rózsa volnék, Filléres emlékeim, Személyi igazolvány – csak néhány azon slágerek közül, amit mindannyian ismerünk. Bródy János a 60-as 70-es években az ország szimbólumává vált, amikor költői formákkal élve, virágnyelven üzent a tömegnek, és mint krónikás fogalmazta meg a nép gondolatait dalaiban. Több száz dal szövege fűződik hozzá: Somló Tamás, Halász Judit, Sebestyén Márta vagy Nagy Feró éppúgy énekelte a szerzeményeit, mint Koncz Zsuzsa, vagy ő maga. Neve összefonódott az Illés zenekarral és Szörényi Leventével, akivel együtt üzentek a sorok között a társadalomnak. Közösen kacsintottak ki, amikor mindenki tudta, miről van szó, ha virágnyelven is kellett megírni a dalokat. Mára viszont már sok olyan zenésztársa van, akikkel régen egy oldalon álltak, ma pedig nem szólalnak meg, amikor szerinte kellene. Az ország Tinije Lutter Imre Sorok között című műsorában árulta el: manapság is sok zenész kollégája nem ért egyet azzal, ami ma történik, mégis inkább csendben maradnak, mert nem kifejezetten előnyös annak a kifejezése, ha nem tartoznak a „Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez”.

Arra a kérdésre, hogyan éli meg emberileg, hogy nincsenek azonos álláspoton például Szörényi Leventével a társadalom-képet, politikai nézetet tekintve, és egyáltalán, miért nem ütközött ez ki korábban, Bródy azt válaszolta: „Ebben a közegben, ebben a szakmában nagyon sokan gondolkodnak úgy, ahogy én. Ezt érzem a kollégákkal való találkozáskor, csak a többségük úgy gondolja, hogy most egy olyan világban élünk, amikor ennek a kifejezése nem feltétlenül előnyös. A menedzserek óvják a könnyűzenész fiatal kollégákat, hogy lehetőleg tartózkodjanak politikai gesztusként értelmezhető megjelenéstől. S hogy vannak, akik máshogy gondolkoznak? Nem is vagyok benne biztos, hogy másképp gondolkoznak, mint én, csak lehet, hogy úgy csinálnak, mintha másképp gondolkoznának, hiszen ma Magyarországon a könnyűzenében is NER-kompatibilisnek kell lenni ahhoz, hogy valaki a nyilvánosság előtt érvényesülni tudjon.”

Bródy János szerint abban a korban, amikor az Illés zenekar elkezdett működni, a magyar ifjúság nem akart magyar nyelvű könnyű zenét hallgatni, így az ő jelentőségük Szörényi Leventével a magyar zeneiparban azért is meghatározó, mert ők írtak először magyar nyelvű szövegeket egy olyan műfajban, ami nem Magyarországon született. A dalaikban nem tudatosan mentek a rendszer ellen: eleinte csupán magukat akarták kifejezni, csak később vették észre, hogy ezek a gondolatok beleütköztek egy olyan társadalomképbe, amit hivatalosan sugároztak, azaz hogy milyennek kellene lenni az ifjúságnak. Mivel ők eltértek ettől a képtől, így szimbólumai lettek a rendszerkritikus hangoknak. A slágerek pedig ma is hatnak, de másképp. „Halhatatlannak nem érzem magam, de hallhatatlannak már igen. Én a magyar kultúra terméke vagyok, ebben a kultúrában jöttem létre, én ehhez tartozom és némi felelősségem van, hogy ez hogyan alakul. Szeretném, hogy ez a kultúra továbbra is európai kultúra legyen.”

Hogy manapság a dalok képesek-e ugyanúgy üzenni az embereknek, mint a 60-as 70-es években, a vasfüggönyön át, vagy van-e hatása Ady Endrének, József Attilának vagy Petőfi Sándornak, az kiderül a szombat este 22:50-kor kezdődő műsorban, a Sorok között Lutter Imrével, az ATV-n. A harmadik szezon izgalmas újításaként az adás végén a nézők a műsor YouTube-csatornáján tovább nézhetik a beszélgetést, és visszanézhetik Bródy János választott versét, Ady Endre Az Illés szekerén című költeményét, érdemes előre feliratkozni.

Lutter Imre Sorok között című, rendhagyó talkshowjában szombat esténként a legnépszerűbb és legkülönbözőbb hírességek váltják egymást, akik elmondják, hogyan változtatta meg az életüket egy vers, vagy milyen helyzetben segített konkrétan a költészet, s hogy mit gondolnak a világról. A vendégek közt vannak színészek, élsportolók, zenészek, tévések, de ismert ügyvédek, politológusok is, Máté Gábortól Erős Antónián, Szinetár Miklóson, Kovács Kokó Istvánon, vagy Besenyei Péteren át Mikó Istvánig, Varnus Xavérig vagy Kéri Lászlóig meglehetősen széles a spektrum, akik szórakoztatón, de nagyon mélyen beszélnek az életükről, eddig nem ismert dolgaikról.

Ajánlom

További belföldi híreink