Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-23 20:42:00

Pálinkás a miniszterelnök-jelöltségről: "Kezdettől fogva sejtettem, hogy ez nem fog sikerülni"

Az Új Világ Néppárt elnöke az Indexnek beszélt arról, mit gondolt az előválasztásról, a miniszterelnök-jelöltekről és az ígéreteikről.

Az Index Kibeszélő című műsorának volt a vendége Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke, akinek nem gyűlt össze a 20 ezer aláírása ahhoz, hogy miniszterelnök-jelöltként indulhasson.

A politikus erről a műsorban azt mondta, kezdettől fogva sejtette, hogy ez nem fog sikerülni. Úgy véli, ez a verseny a nagy segítőtáborral rendelkező pártokra lett kitalálva, az általa alapított Új Világ Néppárt pedig egy friss formáció, amely legalább meg tudta mutatni magát az előválasztáson.

A többi jelöltről elmondta: szerinte nincs olyan a palettán, akit maradéktalanul alkalmasnak tart az ország vezetésére, de leginkább Márki-Zay Péterrel szimpatizál, ezért is támogatja őt az előválasztáson.

Pálinkás szerint ráadásul a jelöltek olyan populista ígéreteket fogalmaztak meg a kampány során, amelyeket nem fognak tudni betartani.

A választási kampány hevében megfogalmazott butaságnak minősítette például Jakab Péter azon kijelentését, miszerint a Jobbik miniszterelnök-jelöltje bírósági ítélet nélkül börtönbe záratná Polt Péter legfőbb ügyészt. „Volt olyan, amikor jogi végzettséggel nem rendelkező emberek ítélkeztek Magyarországon, remélem, nem tér vissza ez az időszak” – fogalmazott Pálinkás.

Karácsony Gergely azon ígéretét sem tartja komolynak, miszerint a főpolgármester – megválasztása esetén – zároltatná azon személyek bankszámláit, akik a köz terhére gazdagodtak.

 Az ellenzéki politikus szerint ezek az üzenetek azoknak embereknek szólnak, akik nincsenek tisztában a mindennapi folyamatokkal.

Kritizálta továbbá az ellenzéki előválasztás részletszabályait is. Szerinte a verseny alkalmas arra, hogy megtalálják a közös jelölteket, de úgy látja, a pártok elsősorban arra használták ezt, hogy minél több korábbi „káderüket” bejutassák az Országgyűlésbe. „Ma Magyarországon a politika jó megélhetést jelent, ezért nem pusztán elvek, víziók, koncepciók harca ez, hanem állásokért folytatott küzdelem is” – vélekedett.

Az előválasztási rendszer összeomlásáról pedig úgy vélekedett: „Olyan rettenetes sokan biztosan nem rohanták meg a rendszert, hogy amiatt omlott volna össze”. Pálinkás a külső beavatkozást és a szervezők általi alultervezést is el tudja képzelni.

További részletek az Index podcastjében.

Előválasztás: Több mint 200 ezren szavaztak

 

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink