Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-23 05:31:00

Évente 13 ezer magyar hal meg idő előtt a légszennyezés miatt

Évente 13 ezer magyar hal meg idő előtt a légszennyezés miatt. Az európai autómentes nap alkalmából Budapesten akciózott a Greenpeace. Az Egészségügyi Világszervezet sokkal szigorúbb határértékeket javasol több légszennyező anyagra. Az ATV Híradó riportja.

Autómentes nap: A WHO szigorítana

Szerdán volt az autómentes nap, amelyet Európában 1988 óta tartanak. Miskolcon, ezen a napon bárki, akinek volt érvényes forgalmi engedélye, ingyen utazhatott a tömegközlekedési eszközökön, hogy csökkentsék az utak terheltségét. Juhász János, az MVK Zrt. villamosközlekedési igazgatója híradónknak azt mondta, a reggeli dugón valamelyest érezhető volt a csökkenés, de pontos méréseik nincsenek.

Riasztó adatokat tett közzé a Greenpeace. Arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarország egyike azoknak az Európai országoknak, ahol a legtöbben halnak meg a légszennyezés következtében: a szállópor évente 13 ezer áldozatot szed.

A Greenpeace szerint hosszútávon radikális változásokra van szükség a közlekedéssel kapcsolatos szemléletben. Simon Gergely, a szervezet vegyianyag-szakértője kiemelte: az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint, míg a Nyugat-Európai országok 20-30 százalékkal csökkentették a légszennyezést, Magyarországon 10 százalék alatt van ennek a mértéke. „Azt látjuk, hogy a jelenlegi kormányok semmit nem tesznek érdemben azért, hogy csökkenjen ez a nagyon kritikus érték” – nehezményezte Simon Gergely.

Az Egészségügy Világszervezet szerint a világon szinte mindenki ki van téve az egészségtelen mértékű légszennyezésnek. A WHO több légszennyező anyagra sokkal szigorúbb határértéket javasol a jelenleginél.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink