Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-17 06:28:00

Nem hiszi el, ki avatkozott bele Nagy Feró szívügyeibe

A Kossuth-díjas énekes a Blikknek mesélt arról, milyen hatással voltak az életére a titkosszolgálati megfigyelések.

Nyilvánosságra hozott egy Nagy Feróról szóló titkosszolgálati jelentést az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára. „1981. szeptember 10. A BRFK ügynöke jelenti, hogy Nagy Feró 'F-dosszié' személy, a Beatrice együttes vezetője, nem bírta a gyűrődést és feloszlatta a bandáját. Tervei szerint 'Backing Group' néven egy új együttest fog létrehozni, amelybe olyan tagokat akar felvenni, akik még a koráb­biaknál is ellenzékiebbek. Intézkedés: folytatják a személy ellenőrzését” – olvasható a részlet a Facebook-oldalukon.

A Kossuth-díjas énekes a Blikknek mesélt arról, mit érzékelt a megfigyelésekből. „Való igaz, hogy akkor megszűnt a zenekar, mert túl nagy figyelem irányult ránk. Nem is azt mondanám, hogy a rendszer ellen voltunk, inkább az volt ellenünk. Az biztos, hogy hangot adtam a véleményemnek, ami nem tetszett a vezetésnek. (…) Később terveztük, hogy Backing Group, Bicikli és egyéb néven újraindul a banda, mert azt gondoltuk, akkor nem találnak ránk, de persze, nem sikerült elbújnunk” – kezdte a visszaemlékezést Nagy Feró.

Felidézte azt is, hogy a rendszerváltás környékén ügyvédje tanácsára kérte ki az irattárból a róla készült jelentéseket, és szinte sokkolta, amikor 140 oldalt nyomtak a kezébe. „Megdöbbentő volt, hogy ennyire fontos voltam, és az is, hogy bárki bármikor megfigyelhetett. Mégis, kik voltak azok, akik jelentettek rólam? Féltem, hogy a zenekarból valaki elárult, de végül kiderült, hogy egyik testvérem sem szúrt hátba. (…) Más zenészek viszont igen. Volt egy Dobos fedőnevű, akiről később kiderült, hogy valóban egy lecsúszott dobos volt, és még voltak páran, akikről kiderítettem, hogy kicsodák. Egyiküket sem kerestem meg, mert nem érdekelt, hogy miért tették. Szánalmat és sajnálatot éreztem irántuk, hogy besúgók lettek. Mára már kiöregedtek, nem is akarnám őket bántani, szóval nem árulom el, kik voltak” – mondta.

De a legmegdöbbentőbb az volt számára, amikor az dokumentumokból kiderült, hogy még a szerelmi életébe is beavatkoztak. „Volt egy szép balerina, nagyon odavoltam érte. Erre küldtek valakit, aki elhintette nekem, hogy a lány mégsem szeret engem annyira, és nem is hűséges. Addig duruzsoltak a fülembe, amíg elhittem, szóval nemcsak a karrieremben, de a szívem ügyeiben is kárt okoztak” – fogalmazott.

Az énekes azt is elmondta, hogy a rendőrség sokszor megjelent nála. „Mindig hajnalban jöttek, feldörömböltek, és volt, hogy csak feltettek pár kérdést, de négy vagy öt alkalommal bevittek kihallgatni, egyszer még éjszakára is ott tartottak. Akkor még anyámmal éltem, szegénykém ő is félt, én pedig már szorongtam, nem tudtam aludni, mert rettegtem, hogy hajnalban megint rám törik az ajtót. Ma már mosolygok az egészen, de akkor féltem. Nem mertem családot alapítani, nem aludtam. Bár az élet kárpótolt, jöttek a lemezek, a koncertek és a díjak is, de amit akkor elvettek, azt sosem lehet helyrehozni” – vélekedett.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink