Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-17 16:23:00

MOK: felesleges példastatuálás volt, hogy bilincsben vitték el a hálapénzt elfogadó doktornőket

A Magyar Orvosi Kamara elnöke levélben kérte az országos rendőrfőkapitányt: a jövőben ne szégyenítsék meg nyilvánosan az orvosokat.

Felesleges példastatuálásnak nevezte Kincses Gyula, a MOK elnöke azt a múlt pénteki esetet, mikor két doktornőt és egy asszisztenst bilincsben vittek el azért, mert a gyanú szerint rendszeresen hálapénzt fogadtak el betegeiktől - írja a Telex.

A hálapénz ez év elejétől tilos: sem adni, sem elfogadni nem szabad a magyar egészségügyben - ennek betartását március óta a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai ellenőrzik, valamint hivatásos rendőrök is tesztelik az alkalmazottakat, hogy elfogadják-e a vesztegetést.

A MOK elnöke is határozottan kiáll az intézmény felszámolása mellett, azonban levelében hangsúlyozza, ez csak arányos eszközökkel, az emberi méltóságot nem sértve történhet. Kincses Gyula az ORFK-t vezető Balogh János altábornagynak írt levelében úgy fogalmaz: „a két kolléganő esetében nem kellett erőszakos cselekménytől, fizikai ellenállástól tartani”, ezért szerinte a bilincs célja „kizárólag az elrettentés, illetve a nyilvánosság felé való demonstrálás, a példastatuálás lehetett”.

A MOK elnöke a felesleges megalázás elutasítása mellett azt is kéri a rendőrfőkapitánytól, hogy a rendőrök a hálapénzt felkínáló betegeket vonják ellenőrzés alá: 

„Miután a hálapénz adása és elfogadása egyaránt bűncselekmény, ennek tudatosítása érdekében a vesztegetői oldal elleni fellépés is kapjon nyilvánosságot”

 – írja.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink