Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-17 05:44:00

Pszichológus: Az iskolaőrök csak látszatintézkedéseket látnak el, nem kezelik a problémák valós okait

A fizikai erőszak mellett a verbális bántalmazás is gyakori az iskolákban a Hintalovon Alapítvány adatai alapján. Az iskolaőrök tavaly szeptember óta dolgoznak az intézményekben az erőszak visszaszorítása érdekében. Eddig 489 intézmény csatlakozott az iskolaőri programhoz. A híradónknak nyilatkozó pszichológus szerint az iskolaőrök nem kezelik a problémák valós okait, csupán a felszínt kapargatják. Az ATV Híradó.

Hintalovon alapítvány: Az iskolaőr a probléma gyökerére nem ad segítséget

 

A könnyeivel küszködött a szabolcsi Vaján élő édesanya, akinek fia nemrégiben öngyilkos lett. Azt mondta, csak annyit látott iskolakezdés előtt a fián, hogy nagyon feszült. „Nagy nehezen mondta, hogy piszkálják, cikizik, gúnyolják az osztálytársai. Mikor kérdeztem, kik, akkor azt mondta, hogy fiúk, lányok, mindenki. Az osztály 80 százaléka” – mesélte híradónknak.

Tavaly szeptember óta vannak iskolaőrök az ország több iskolájában. Hajdúsámsonban is figyelnek a diákokra, de ha valakinek problémája van, az az iskolapszichológushoz fordulhat. Verdes Lilla híradónknak azt mondta, idén szeptemberben már a negyedik diák kereste meg magától, hogy szeretne terápiára járni.

A szakértő szerint egyre gyakrabban fordulnak elő az iskolákban verbális és fizikai bántalmazások. Néhány éve egy testvérpár fojtogatta azt a fiút, aki húgát szerette volna megvédeni. A fojtogatás jelei még a napokkal később is jól látszódtak.

Egy másik alkalommal pedig egy diák a tanárát fenyegettette az órán a nagykátai iskolában.

AZ ORFK adatai alapján jelenleg 489 intézmény csatlakozott az iskolaőri programhoz, és országosan 495 iskolaőr dolgozik. A Hintalovon Alapítvány pszichológusa szerint azonban az iskolarendőrök csak látszatintézkedéseket látnak el, a problémák gyökereire nem nyújtanak megoldást. „Ez abszolút a felszín kapargatása. Nagyon-nagyon erős látszatintézkedés, ami sem a megelőzésében, sem a kezelésben nem segíti sem az iskolákat, se a tanárokat. Holott azt is tudjuk, hogy nagyon sokat tehet egy iskola azért, hogy megelőzze a problémát” – vélekedett híradónknak nyilatkozva Stáhly Kata. Hozzátette a Kerekasztal az iskolai biztonságért éppen ezért hozták létre az iskolák és szülők segítésére, hogy kezeljék az iskolai bántalmazásokat és megelőzhetőek legyenek a tragédiák.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink