Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-14 09:30:00

Novák: Ma dönt a kormány, hogy meghosszabbítja-e a veszélyhelyzetet

Megkérdeztük Novák Katalint, hogy meghosszabbítja-e a veszélyhelyzetet a kormány október 4-e után is. Nem a koronavírusos esetszámoktól teszik függővé az esetleges korlátozásokat - mondta a családügyi miniszter.

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról a mai ülésén fog döntést hozni a kormány - mondta Novák Katalin az ATV kérdésére az általa vezetett, a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése utáni sajtótájékoztatón.

A parlament szeptember 20-án, hétfőn ül össze először az őszi ülésszakban. Ennek a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kapcsán van jelentősége. Az Országgyűlés ugyanis május 18-án 128 igen szavazattal, 58 ellenében, tartózkodás nélkül megszavazta a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény módosítását - ennek értelmében a veszélyhelyzet a parlament őszi, első ülésnapját követő 15. napig tart.

Azaz, a veszélyhelyzet, a kormány rendkívüli felhatalmazása október 4-vel véget ér. Kérdés, hogy a kormány a negyedik hullám miatt a meghosszabbítás mellett dönt-e.

Nem szigorít a kormány

Novák Katalin a mai sajtótájékoztatón kérdésekre válaszolva is megerősítette: nem tervezik korlátozások bevezetését, és erről a döntést nem is a napi fertőzésszámokhoz kötik. “A fertőzöttek száma egy információ, az, hogy hányan kerülnek kórházba, hányan kerülnek rossz állapotba, vagy esetlegesen hányan veszítik el az életüket a járvány következtében, az ilyen értelemben fontosabb visszajelzés” - jelentette ki. A miniszter kiemelte a védőoltás jelentőségét, hozzátéve: ha valaki enyhe tünetekkel átesik a fertőzésen, az nem ad okot a szigorításra.

Az iskolakezdéssel kapcsolatban Galgóczy Ágnesnek, Müller Cecília helyettesének a tájékoztatására hivatkozva Novák Katalin azt mondta: a jelenléti oktatás tapasztalatai szerint nem emelkedett az esetszám ebben a korosztályban. Az pedig, hogy más típusú, felső légúti tünetekkel vírusfertőzések jelen vannak a köznevelésben, egy általános jelenség régóta - tette hozzá a miniszter.

Ajánlom

További belföldi híreink