Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-14 20:04:00

Dobrev Klára: ezután ne mondják a Fideszesek, hogy a baloldal adósította el az országot!

A kormány 1600 milliárd forintnyi devizahitel felvételére készül – hívta fel a figyelmet az Államadósság Kezelő Központ tegnapi bejelentésére Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje, aki szerint ezután nem állíthatja a Fidesz azt, hogy a baloldali kormányok adósították el az országot.

1600 milliárdos devizahitel felvételére készül a kormány?

 

Dobrev Klára az Egyenes beszédben azt mondta, hogy a kormány vélhetően ezzel akarja pótolni azokat az uniós pénzeket, amiket az EU befagyasztott a magyar jogállamiság hiányosságai és a féktelen kormányzati korrupció miatt.

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint az uniós hitel sokkal olcsóbb lett volna, mert nem Magyarország, hanem az Európai Unió közösen viseli a kockázatot. Viszont ez nem volt jó a kormánynak, mert csak előre meghatározott és szigorúan ellenőrzött célokra lehet felvenni.

„Ha még egyszer nekem egy Fideszes azt mondja, hogy a baloldali kormányok adósították el az országot, nagyon mérges leszek” – mondta Dobrev Klára, aki szerint kisebb volt az államadósság, mint amivel az Orbán-kormány fogja átadni a kasszát.

Arra a kérdésre, hogy olyan dolgokat ígér az ellenzék elszámoltatás keretében, amit jogállami keretek között nem lehet betartani. Dobrev Klára szerint a jogállammal azért nem lehet visszaélni, mert az nincs Magyarországon. Ő azt állítja, hogy az Alaptörvény alkotmányellenes, és azokat a passzusokat, amelyeket csak azért tett bele a Fidesz, hogy akadályozza a következő kormányt, azokat feles többséggel meg lehet változtatni.

„Alkotmányellenes minden olyan passzus, ami kizárólagos hatalom megszerzésére irányul, márpedig a Fidesz ezt csinálja” – állította Dobrev, aki szerint ez az Alaptörvényben is szereplő szabály alapot teremt a feles döntéshozatalra kétharmados törvények esetében is.

Az európai uniós nagyköveteket is összehívta, átadott nekik egy anyagot, hogy hogyan állítaná helyre a jogállamiságot – magyarázta a DK EP-képviselője.

Egy alkotmány akkor működik jól, ha a kormányt korlátozza, a mostanival pont az a baj, hogy nem korlátozza, hanem Orbán Viktor hatalmát biztosítja – szögezte le Dobrev Klára, aki szerint még egyszer nem fordulhat elő, hogy egy párt fogadja el az alkotmányt.​

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink