Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-14 05:32:00

Visszafogott csökkenés indult meg egyes építőanyagok árában

Fél év alatt a faanyagok ára Budapesten 86 százalékkal, az országban átlagosan 160 százalékkal emelkedett – derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége által készített friss felmérésből. A Pénzügyminisztérium korábban ellenőrzéseket rendelt el, hogy megfékezzék a drágulást. Az ATV Híradó riportja.

Tovább drágultak az építőanyagok

 

Az építőiparban a korábbi árrobbanás is nagy volt, de a drágulás folytatódott. Eckardt Tibor, ingatlanfejlesztő híradónknak azt mondta, már nem tudják lenyelni ezeket az áremelkedéseket. Az ingatlankivitelező szerint már eddig is nagyon magas volt egyes építőanyagok drágulása, ami magával hozta a munkadíjak emelkedését is. Azt mondta, a nyílászárókon, a csaptelepeken, a burkolatokon próbálnak spórolni, de van olyan is, hogy a megrendelők vállalják a többletköltségeket, beletörődve, hogy a piac jelenleg ilyen.

Pár hónap alatt a fővárosban duplájukra emelkedtek a faanyagok árai, országosan pedig 2,5-szeres áron lehet megvenni ugyanazt a faanyagot. Az építési vállalkozók felmérése szerint a hőszigetelő anyagok 40 százalékkal, az elektromos kábelek, vezetékek árai pedig 35 százalékkal emelkedtek.

Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének építőanyag-gyártó tagozatának elnöke híradónknak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy az árak ugyanilyen mértékben nőttek a környező országokban is. Gyakorlatilag fa- acél- és műanyaghiány van egész Európában, ami végig ment az értékláncon, drasztikusan megnövelve az építőipari anyagok árait – magyarázta.

Tibor Dávid arról is beszélt, hogy az építőipari anyagok egyes termékeiben elindult egy fajta árcsökkenés, de nem a tavaszi árrobbanással megegyező mértékben, és ütemben.

Híradónk megkereste az ügyben a Pénzügyminisztériumot, és a Nemzeti Adó és Vámhivatalt, ugyanis Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az állami hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy az építőanyagár-emelkedés megállításának egyik fontos eszköze lehet a szállítmányok vámhivatali ellenőrzése. A Pénzügyminisztériumtól azonban az a válasz érkezett, hogy nyilatkozót hivatali elfoglaltsága miatt nem tudnak adni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink