Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-04 23:34:00

A Soros-vacsoráról is beszélt Kötcsén Orbán, aki a “magyar hivatás” folytatására, nem vereségre készül

Orbán Viktor a „magyar hivatás”, folytatására készül, nem vereségre. Ezen felül egyetért Kövér Lászlóval abban, hogy Magyarországnak létérdeke, hogy az EU-ban legyünk, de az eurozóna nem - erről beszélt a résztvevők elmondása szerint a miniszterelnök Kötcsén. Szerinte a kormányoldal “mindenben jobb”, mint az ellenzék, de a ‘22-es választáson kockázatot jelenthet a külső beavatkozás. Rontja az ellenzéki összefogás esélyeit Gyurcsány bevétele - mondták forrásaink a kormányfő helyzetértékeléséről.

Nem “deep state-et” épít Orbán Viktor és nem is a vereségre készül jövő tavasszal a Dobozy-kúria kertjében elmondott másfél órás beszéde szerint, amely a „magyar hivatásról” szólt, a folytatásról - mondta el munkatársunknak a kötcsei piknik egyik résztvevője. De mint fogalmazott, a miniszterelnök beszédének az üzenete az volt, hogy a választási győzelem nem önmagáért való, hanem egy önmagán túlmutató érték. A stratégia egyszerűnek hangzik, a Ronald Reagan-i hidegháborús idézet – amely szerint „a stratégiánk, hogy mi győzünk, ők veszítenek” ‒ tehát nemcsak annyit jelent, hogy nyerniük kell ’22-ben. Forrásunk elmondása szerint Orbán Viktor szavaiból is kiderült: nincs lefutott mérkőzés, a választások estéjéig, az eredményhirdetésig senki sem dőlhet hátra, „dolgozni kell”. 

Forrásaink szerint Kötcsén a miniszterelnök beszéde három koncentrikus körre épült fel; egy nemzetközi politikai elemzésre, az európai színtérről szóló helyzetértékelésre és a magyar parlamenti választásokra.

A “magyar hivatásról” forrásunk azt mondta, hogy Trianon után eltelt száz év alatt Európa, Közép-Európa és a Kárpát-medence is többször megfordult a tengelye körül a nagy történelmi változásokkal, épp ezért - és itt már a miniszterelnököt idézte - nagyon fontos érték a politikai stabilitás. 

A miniszterelnök nemzeti, Kárpát-medencei, kelet-európai és európai horizontja, valamint az ellenzék világlátása közti különbséget ez a forrásunk úgy illusztrálta a saját szavaival: „magyarázd el egy pontnak, hogy mi az a gömb.”

A Soros-vacsorát is elmesélte

Orbán Viktor szerint az a baj, hogy az ellenzék nem is érti, hogy mi az a „magyar hivatás”, mert “ahol nálunk küldetés van, náluk nincs semmi” - mondta munkatársunknak egy másik kötcsei résztvevő. 

Ő is megerősítette: Orbán Viktor most Kötcsén elmondta  - “a jelentést írók kedvéért is” -, hogy mi hangzott el azon az estén 1992-ben, amikor a Múzeum Kávéházban Ungár Klárával és Kövér Lászlóval Soros Györggyel vacsoráztak. Forrásunk elmondása szerint a miniszterelnök azt mondta: Soros akkor úgy fogalmazott, hogy most már a konzervatívok a liberálisokkal összefogva legyőzték a kommunistákat (a marxistákat), tehát most már az az újabb lépés, hogy a konzervatívokat kell legyőzni. Ezen akkor talán a leginkább Ungár Klára háborodott fel és a tiltakozásuknak mindhárman olyannyira hangot adtak, hogy majdnem ők fizették a Sorossal való vacsorát a Múzeum Kávéházban ‒ tréfált Orbán Viktor. Aztán a kötcsei hallgatósága előtt forrásaink szerint azt vezette le, hogy a “marxizmusnak“ ugyanakkor nem lett vége, a liberálisok pedig éppen amiatt, hogy összefogtak a baloldallal már nem is igazán tudnak demokratikusak lenni.

Két “dzsihád”: a rule of law, és a zöld ideológia

A miniszterelnök világpolitikai kérdésekről elmondott helyzetelemzéséből az derült ki a forrásaink számára, hogy a világgazdasági versenyben Kína már legyőzte az Egyesült Államokat és már nem is ez a kérdés, hanem hogy az Egyesült Államok vagy Európa lesz-e a 2. számú világgazdasági tényező. Orbán Viktor ezen a ponton kitért Macron francia elnök európai autonómia stratégiájára, de szavaiból az derült ki forrásaink számára: nincs esélye Európának az Egyesült Államokkal szemben a második helyre. A miniszterelnök kétfrontos „dzsihádról” beszélt, a rule of law-ról és a zöld ideológiáról ahelyett, hogy Brüsszel az eladósodottság ellen küzdene és a gazdasági versenyképességért.

Orbán Viktor a pikniken ‒ forrásunk elmondása szerint ‒ igazat adott Kövér Lászlónak abban, hogy Magyarországnak létérdeke, hogy az Európai Unióban legyünk, de mint szavaiból kiderült, az viszont nem, hogy az eurózónában.

A német választásokról 

A szeptember 26-i német választásokról a miniszterelnök szavaiból az derült ki, hogyha szociáldemokrata baloldali fordulat lesz, akkor az azt is jelenti, hogy visszatér a szocialista gazdaságpolitika és a segélyeket, az adóemelést, az ún. LMBTQ-propagandát, és a migrációt említette szemben a munka alapú társadalommal, az adócsökkentéssel és az ún. LMBTQ-propaganda megfékezésével, a nemzetállami hatáskörrel a migrációs politikában. 

Esély a keresztény alapú politizálásra 

Orbán Viktor forrásaink tájékoztatása szerint arról is beszélt, hogy Nyugat-Európában véget ért a keresztény alapú politizálás, Közép-Európában van esély a keresztény alapú politizálásra, erre is készülünk. Ezen a ponton vált hangsúlyossá a “magyar hivatás“ és a magyar küldetés, miszerint a honfoglalás egyúttal térfoglalás is és a mi dolgunk, hogy a rendelkezésre álló teret mi rendezzük be és civilizáljuk ‒ ez “a magyar küldetés” az egyik kötcsei résztvevő magyarázata szerint, ez az, amit a baloldal nem ért. 

A választásokról, a lehetséges külső beavatkozásról, Gyurcsány “bevételéről” 

A választási esélyekről forrásaink szerint a miniszterelnök „nem mondott konkrétat”, azt viszont ‒ és ezt több résztvevő is egybehangzóan megerősítette munkatársunknak ‒, megfogalmazta, hogy a kormányoldal mindenben jobb, mint az ellenzéki oldal. „Mindenben jobbak vagyunk” ‒ értékelte a pozíciókat. A miniszterelnök, ahogy a Fox News-nak, a Tucker Carlsonnak adott interjújában, a Kötcsén elmondott beszédében is mint kockázatot említette a külső beavatkozás lehetőségét. Az uniós helyreállítási források, a 2500 milliárd kapcsán az egyik résztvevő úgy interpretálta Orbán Viktor szavait: az lehet a kockázat, hogy „nem adják oda a lóvét”. Viszont a miniszterelnök itt is megerősítette, biztosítva vannak, rendelkezésre állnak a központi büdzsében a szükséges források. Egy másik informátorunk ehhez hozzátette, hogy a teljes helyreállítási alap forrása, azaz 5800 milliárd forint rendelkezésre áll, így a helyreállítás nincs kiszolgáltatva a Brüsszellel folytatott vitának.

Az ellenzéki összefogásról a miniszterelnök az egyik résztvevő tájékoztatása szerint azt mondta, tévedésben van, aki azt hiszi, hogy a teljes összefogás a kulcs az ellenzéki oldalon. Ezzel szemben Gyurcsány Ferenc bevétele az összefogásba gyengíti szerinte az ellenzéki esélyeket.

 

Ajánlom

További belföldi híreink