Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-31 17:12:00

Immunológus a harmadik oltásról: érdemes a Modernát kérni

A vakcinával előidézett védettség idővel csökken, ráadásul jönnek a koronavírus újabb és újabb variánsai, de a harmadik oltás emeli a védettségi szintet – hangsúlyozza Lisziewicz Julianna. A szakember szerint természetes, hogy az oltásnak van mellékhatása, hiszen minden gyógyszernek van.

Az immunológus az ATV Start című műsorában arról beszélt: minden vakcina védettséget biztosít egy bizonyos mennyiségű embernek, de a védettség az idő elteltével csökken – ha valakit beoltottak például februárban, márciusban, akkor ő kapott védettséget, de ez idővel csökken, ráadásul jönnek az újabb és újabb variánsok. Mint mondta, a harmadik oltás a védettséget felemeli az eredeti szintre vagy fölé – éppen ezért mindenkinek indokolt a harmadik adag vakcina.

Lisziewicz Julianna szerint két oltást vizsgáltak Minnesotában: a Pfizert összehasonlították a Modernával. Az indiai variáns ellen a Moderna kétszer hatásosabbnak bizonyult, ezért azt javasolja mindenkinek, hogy aki teheti, Modernát kérjen harmadiknak.

Korábban Rusvai Miklós virológus arról beszélt: akik megkapták az oltás első két adagját, és megfelelő védettség alakult ki náluk, azoknak nincs szükségük újabb dózisra. Azt mondta, reméli, hogy elkapja a delta variánst, és – az eddigi oltásoknak köszönhetően – enyhe lefolyással átesik a fertőzésen, ezzel megszerezve a védettséget az új változat ellen is. Ezzel Lisziewicz Julianna nem ért egyet. Rámutatott, hogy Izraelben például a negyedik hullám magasabb volt, mint a harmadik, akik kórházba kerültek az oltás ellenére, azok is komolyan betegek voltak. Ráadásul a fertőződés hosszú távú problémát is okozhat, ilyen lehet a szaglás elvesztése – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy aki egészséges, fiatal, az is nagyon beteg lehet. A delta variáns miatt körülbelül ezerszer annyi vírus replikálódik a szervezetben, mint az eredeti vírus esetében, és minél több replikálódik, annál betegebbek vagyunk.

„Aki azt mondja, hogy nincs mellékhatás, hazudik” – fogalmazott az immunológus. Hangsúlyozta, hogy minden gyógyszernek van mellékhatása, a vakcina esetében a komoly mellékhatás annyira ritka, hogy veszélyesebb kimenni az utcára, ahol bárkit elüthet a villamos.

Állandóan találkozunk kórokozókkal, az immunrendszer állandóan működik, az oltás nem jelent semmilyen problémát – tette hozzá a szakember.

Immunológus: aki teheti harmadiknak Modernát kérjen

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink