Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-15 05:32:00

Külügy: Nem tartózkodik jelenleg magyar állampolgár Afganisztánban

Nem tartózkodik jelenleg magyar állampolgár Afganisztánban - közölte az ATV Híradóval a Külügyminisztérium. Az elmúlt napokban több ország is elkezdte hazaszállítani nagykövetségük dolgozóit. A szakértők a tálib hatalomátvétel ellenére sem várnak jelentős, Európába irányuló menekülthullámot.

A keletiből indulva, a Rákóczi úton keresztül gyalog vonult Bécsbe több száz menekült 2015 augusztusában Budapesten. A kétségbeesett menekültek kontrollálatlanul jöhettek át az országon. A tömeg nagy részét közel-keletiek adták, nagy számban voltak köztük Afganisztánból érkezők.
Az elmúlt években Magyarország ugyan nem találkozott számottevő menekülthullámmal, azonban a jelenlegi afganisztáni helyzet miatt ismét sokan kelhetnek útra. A kérdés, hogy a környező országok vagy az EU felé indulnak-e el.

Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója híradónknak arról beszélt, hogy az afganisztáni harcok alatt megnőtt az afgán menekültek száma a török-iráni határon, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ezek olyan menekültek most, a harcok hatására indultak-e el, vagy olyan emberekről van szó, akik Iránból akár egy évtizednyi „helyben éldegélés” után indulnak el Európa felé.

Tarjányi Péter, biztonságpolitikai szakértő annyit tett hozzá, hogy szerinte a kilencvenes évekkel ellentétben most a térségben maradnak a menekültek.

Az amerikai hadsereg és NATO csapatok ezekben a hetekben vonulnak ki teljesen Afganisztánból. A Tálibok napról-napra közelebb érnek az afgán fővároshoz, Kabulhoz.

Közben Norvégia és Dánia átmenetileg bezárta afganisztáni nagykövetségét, Franciaország pedig hazatérésre szólította fel Afganisztánban tartózkodó állampolgárait. A magyar diplomáciának nincs kirendeltsége Afganisztánban. A Külügyminisztérium híradónk kérdésére elmondta, tudomásuk szerint nem tartózkodik magyar állampolgár Afganisztánban.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink