Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-12 18:01:00

Az EMMI szerint "baloldali slágertéma" a pedagógushiány, a pedagóguskar szerint a helyzet egyre rosszabb lesz

Több ezer tanár hiányzik a rendszerből. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke úgy látja, hogy lesznek iskolák, amelyek nem találnak majd szakembert a meghirdetett állásokra. Horváth Péter szerint egyértelműen látszik, hogy a helyzet egyre rosszabb lesz. Az EMMI "baloldali slágertémának" tartja pedagógushiányt. Szerintük a tanárok létszáma egy évtizede 165-170 ezer között alakul annak ellenére, hogy a tanulólétszám csökkent ebben az időszakban. Az ATV Híradó riportja.

20 nappal a tanévkezdés előtt csak a Belügyminisztérium hivatalos álláskereső portálján több mint 1100 pedagógust keresnek. Állásajánlatból más online felületeken is van bőven: szaktanárt, óraadót, utazótanárt egyaránt keresnek. A Momentum egyik budapesti képviselő-jelöltje 250 álláshirdetést gyűjtött össze és ragasztott ki az EMMI kapujára. Az „Elég a struccpolitikából!” felirattal arra emlékeztette a miniszter Kásler Miklóst, hogy 20 éve nem volt ilyen alacsony a pedagógusok száma az országban, mint most.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke arra számít, hogy egyre nehezebb lesz betölteni a nyugdíjba vonuló és pályaelhagyó tanárok miatt megüresedő állásokat.

"Ami a leginkább hiányterület, az úgy tűnik, hogy a természettudományokhoz köthető, illetve az informatikához, talán kevésbé még egyelőre a humán tárgyakhoz, de óvodapedagógusból és tanítóból is, az előző évek tapasztalatai alapján, egyre fenyegetőbb a helyzet" - fogalmazott Horváth Péter.

A tanárhiány már nem csak a hátrányosabb helyzetű térségekben okoz gondot. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke egy budai iskola esetét említette az ATV Startban - mint mondta, 24 meghirdetett tanítói állásra 9-en jelentkeztek ebben a tanévben. Szabó Zsuzsa a következő tanévben is a kívánatosnál nagyobb óraszámú helyettesítéssel számol.

"Gyerek ellátatlanul nem maradhat, tehát a rendszerben levő kollégák fognak helyettesíteni. Magyarországon nagyon speciális a helyzet, csak Oroszországban tanítanak, dolgoznak többet a pedagógusok" - hangsúlyozta.

Egy pécsi utazó pedagógus szerint nagyobb a baj, mint ahogy ez kívülről látszik: nyugdíjasként ingázik az egyik iskolából a másikba. Összesen három iskolába jár tanítani.

"Amikor kiszaladok az egyik iskolába, megtartom az órámat, beülök az autóba, és indulok a másik iskolába, hogy odaérjek becsengetésre, rettenetes nagy az áttanítás, mert nincs szakos ellátottság" - mondta Híradónknak Kabai Józsefné nyugdíjas óraadó tanár.

"A tanárhiány kérdésköre minden nyáron a baloldali média slágertémái közé tartozik", írta Híradónk kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az iskolakezdés előtti koronavírus-oltásról pedig a tárca azt közölte, hogy "a szülők várhatóan a jövő héten kapják meg az ezzel kapcsolatos tudnivalókat."

Tanárhiány: Több ezer tanárt keresnek az iskolák

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink