Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-04 13:17:00

Itt az oka, hogy Palkovicstól miért tették át Mager Andreához a MotoGP pálya ügyét

Egy közel féléves, EU-s notifikációs eljárást spórol meg a kormány lényegében azzal, hogy Palkovics minisztertől áttették Mager Andreához a hajdúnánási versenypálya 65 milliárdos ügyét.

“Csak technikai ok húzódik meg a kormányhatározat mögött, egy féléves uniós brüsszeli, úgynevezett notifikációs eljárás megspórolása” 

- ezzel magyarázzák kormányközeli források, hogy egy keddi esti kormányhatározattal visszavonták Palkovics László megbízatását, és a jövőben a hajdúnánási MotoGP versenypálya fejlesztésének az előkészítése és a megvalósítás kormányzati felelőse már a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter, Mager Andrea lesz.

A kulcs a Beruházási Ügynökség (ez felügyeli általában az állami, önkormányzati magasépítési beruházásokat). Az Ügynökségnek nem kell átesnie EU-s notifikációs eljáráson. Ez viszont Mager Andreához tartozik. Az “átszignálással” körülbelül fél évet spórolnak meg a MotoGP pálya építésénél, mert nem kell a Kelet-magyarországi Versenypálya cégnek egy eljárás végét megvárni - mondták forrásaink.

Ezzel indokolták a kormányhatározat azon részét is, hogy a megvalósítás feladatát is elvették a debreceni székhelyű Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft.-től, és átadták a BMSK Zrt.-nek mint Beruházási Ügynökségnek. Az előbbi cégnek át kell adnia az ügyeket, és elszámolnia az eddig elköltött pénzzel.

A kedd esti kormányhatározat szerint Palkovics László feladata maradt ugyanakkor, hogy szeptember 30-áig készítsen előterjesztést a beruházás üzemeltetésével kapcsolatban, és mutassa be a kormány részére az ezzel járó indokolt költségeket.

Eddig Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kormánybiztosként felelt az autó-motor témájú fejlesztésekért, különös tekintettel az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónáért, a hajdúnánási multifunkciós, de főként MotoGP-futamok rendezésére szolgáló versenypálya építéséért is, aminek a becsült költsége 65 milliárd forint. Az 500 hektáros versenykomplexum a Hortobágy északi részén, Nyíregyháza, Debrecen és Miskolc vonzáskörzetében fekszik, Hajdúnánás közvetlen szomszédságában.

A MotoGP tulajdonosa, a Dorna tíz évre adta át a verseny rendezését, 2023-tól biztosan ott rendezik a legrangosabb gyorsasági motoros versenysorozat egyik futamát. A hajdúnánási ring első terveit már elfogadták, a kivitelezést gyorsíthatja, hogy kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánította a kormány a projektet.

Forrásaink megerősítették: a hajdúnánási MotoGP pálya program esetében minden az előre eltervezett ütemezés szerint zajlik, a magyarországi MotoGP futam első előversenye meglesz 2023-ban, 2024-ben pedig a verseny is.

Ajánlom

További belföldi híreink