Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-03 12:05:00

Immunológus: a „pfizereseknek” nem feltétlenül kell elsőként szaladniuk a harmadik oltásért

Kacskovics Imre szerint az egész világon berobban a koronavírus-járvány negyedik hulláma, és csak idő kérdése, hogy Magyarországon is megjelenjen. Az ELTE Természettudományi Karának dékánja hangsúlyozta: azoknak, akik mRNS-vakcinát kaptak, nem feltétlenül kell az elsők között jelentkezni a harmadik oltás felvételére.

Az immunológus az ATV Start című műsorában arról beszélt: az egész világon berobban a negyedik hullám, így Magyarországon is, ez csak idő kérdése, hogy megjelenjen. A delta variáns sokkal agresszívebb, de szerencsére az idősek nagy része már be van oltva. Akik viszont nincsenek, azoknak a szakember azt javasolja, hogy vegyék fel a vakcinát – különösen azok esetében fontos, akik idősek vagy magas kockázati csoportba tartoznak.

Kacskovics Imre szerint, aki be van oltva, az többé-kevésbe védett, de sajnos úgy tűnik, hogy ez egy agresszív vírus, gyorsan termelődik újra a szervezetben, így hiába van valakinek immunglobulin szintje, ettől még a vírus szaporodni tud a szervezetben, ő maga fertőzni is tud, de ő maga nem fog megbetegedni.

Hangsúlyozta: a védőoltások esetében nem 100 százalék, hogy mindenkiben védettséget alakítanak ki, ezért fontos, különösen az idősek esetében, hogy vegyék fel a harmadik védőoltást, erősítsék meg az immunrendszerüket.

A dékán nem tartja fontosnak az antitest mérést, szerinte az a lényeg, hogy az immunválasz minden oltással egyre erősebb lesz egy bizonyos szintig. Ha eltelik egy bizonyos idő, akkor nagyjából mindenkiben lecsökken az előző oltással kiváltott antitest szint, ez azért fontos, mert ha magas szintbe oltunk bele, az immunválasz csökken – magyarázta a szakember.

Kacskovics Imre szerint, ha valaki mRNS oltást kapott, „most még nem tartunk ott, hogy őket feltétlenül ugrasszuk harmadik oltásra”, mert ezek általában jól védenek. A „pfizereseknek” nem kellene elsőként szaladni a harmadik oltás felvételéért – tette hozzá.

A szakember úgy látja: fontos lenne, hogy a 12 éven felüli gyerekeket még a tanévkezdés előtt beoltsák, ha lehet, még most, ezzel szerinte nem kellene várni.

Azt, hogy mikor érkezhetünk meg a nyájimmunitáshoz, a dékán szerint nem lehet pontosan kiszámítani, hiszen a delta variáns „egy új változót hozott ebbe az egyenletbe”.

Immunológus: Magyarországon is be fog robbanni a negyedik hullám, csak idő kérdése

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink