Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-02 07:36:00

VI-VII. kerület: kinek van esélye legyőzni Bajkai Istvánt?

A Fidesz-KDNP a legnépszerűbb párt, de az egyesült ellenzék fölényesen vezet a kormánypárttal szemben Budapest 05-ös számú egyéni választókerületében, vagyis a VI-VII. kerületben az Iránytű Intézet DK megbízásából készült felmérésében. A kutatásból kiderül az is: a választókerületben induló ellenzéki jelöltek közül a helyben 2014-ben és 2018-ban is egyéni győztes Oláh Lajos a legesélyesebb.

A kutatás telefonos adatfelvétellel történt, amelyet július első napjaiban végeztek el több mint ezer fős mintával. A megkérdezettek közé 507 olyan személy került, aki önbevallása szerint „biztos, vagy valószínű” előválasztó. Több kérdés kombinációjával a biztosnak vehető előválasztók aránya a teljes népességben 24 százalék, a kormányváltást akaró, vagy abban bizonytalanok körében pedig 38 százalék – áll az Iránytű Intézet kutatásáról készült összefoglalóban, amelyet eljuttattak az atv.hu-hoz.

A DK a legerősebb ellenzéki párt, a Kutyapárt 9 százalékon, a Mi Hazánk utolérte az MSZP-t

Az Iránytű kutatásából kiderül, hogy a választókerület legerősebb pártja a Fidesz-KDNP, a szavazók több mint negyedének bizalmát élvezi a teljes népességben. A legerősebb ellenzéki párt a kerületben a DK 12 százalékos eredménnyel, szorosan őt követve áll a Momentum 11 százalékkal. A teljes népességben az MKKP 9, a Jobbik pedig 6 százalékkal bír. A többi ellenzéki párt mind 5% alatt áll, a Mi Hazánk 3 százalékon, amivel a párt ebben a hagyományosan baloldali kerületben utolérte a szintén 3 százalékos MSZP-t. A bizonytalanok aránya 13, a válaszmegtagadóké pedig 6 százalék.

forrás: iránytű intézetForrás: Iránytű Intézet

A pártot választani tudó népességben a kormánypártok 34%-os támogatottsággal bírnak. A DK 16, a Momentum 14, az MKKP 12 és a Jobbik 8 százalékos népszerűséggel rendelkezik. Az MSZP, az LMP és a Mi Hazánk egyaránt 4 százalékon áll.

forrás: iránytű intézetForrás: Iránytű Intézet

A VI. kerületi, pártot választani tudó szavazók körében a kormánypártok népszerűsége alacsonyabb, mint a VII. kerületben (5 százalékponttal). A VI. kerületben a legerősebb ellenzéki párt a Momentum, míg a VII. kerületben a DK. Az MKKP támogatottsága azonos a két kerületben. A Jobbik minimálisan, csupán 2 százalékponttal népszerűbb a VII. kerületben.

forrás: iránytű intézetForrás: Iránytű Intézet

A kormánypártok népszerűsége a 2018-as választási eredményéhez képest lényegében nem változott, csupán egy százalékpontot csökkent, jelenleg 36 százalékon áll a pártot választani tudó biztos szavazók körében. A legerősebb ellenzéki párt a DK, 17 százalékos népszerűséggel. Őt a Momentum követi 1, az MKKP 9 és a Jobbik 8 százalékos eredménnyel. A többi ellenzéki párt csupán 4 százalékos vagy az alatti támogatottsággal rendelkezik – érdekesség, hogy az MSZP támogatottsága 2018 óta negyedére (!), 16-ról 4 százalékosra csökkent.

A kormánypártok támogatottsága magasabb a VII. kerületi biztos szavazók körében, mint a VI. kerületben (7 százalékpontos eltérés). Míg a DK mindkét kerületben 17 százalékon áll, addig a Momentum a VI. kerületben számottevően népszerűbb (7 százalékponttal), mely eredményeként a VI. kerületben a Momentum, a VII. kerületben pedig a DK a legerősebb párt a biztos választók körében.

A választókerületben az ellenzéki pártok közös listája 11 százalékponttal előzi a kormánypártokét a teljes népességben. A Mi Hazánk 3, az MKKP 7 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A bizonytalanok aránya 9, a válaszmegtagadóké pedig 6 százalék.

A listát választani tudó biztos szavazók körében a VI. kerületben az ellenzéki pártok közös listája magasabb támogatottságot élvez, mint a VII. kerületben (6 százalékpontos eltérés). Mindkét kerületben vezet az ellenzéki pártok közös listája.

A listát választani tudó biztos szavazók tekintetében a kormánypártok 14 százalékkal marad el az ellenzéki pártok közös listája mögött (Fidesz-KDNP 37, Ellenzéki közös lista: 51 százalék). Az MKKP 6, a Mi Hazánk listája 4 százalékos támogatottságot élvez.

Oláh, Tompos, Beleznay a sorrend

Az előválasztáson induló ellenzéki jelöltek közül a legnépszerűbb Oláh Lajos, akire a válaszadók közel harmada szavazna. Őt követi a momentumos Tompos Márton és Beleznay Zsuzsanna 13- 13 százalékkal. Oláh Lajos népszerűsége felülreprezentált a DK (43 százalékponttal) és az MSZP-P szavazói körében (24 százalékponttal). A jobbikos Beleznay Zsuzsanna leginkább a Jobbik (60 százalék) és a Mi Hazánk (42 százalék) táborán belül népszerű.

forrás: iránytű intézetForrás: Iránytű Intézet

A kormányváltást akaró, vagy abban bizonytalan szavazók körében mindkét kerületben Oláh Lajos a legnépszerűbb jelölt. A VII. kerületben 5 százalékponttal magasabb a támogatottsága, mint a VI.-ban. Beleznay Zsuzsanna támogatottsága 1, Tompos Mártoné pedig 5 százalékpontos eltérést mutat.

A biztosnak vehető előválasztók esetén kiemelkedő előnyt élvez Oláh Lajos, mind a VI., mind a VII. kerületben – előbbiben 46, utóbbiban 56 százalékos a támogatottsága ebben a körben az Iránytű mérése szerint; a második a momentumos Tompos Márton 21, illetve 14 százalékkal.

Kinek van esélye legyőzni Bajkai Istvánt?

A választókerületben élők a legesélyesebb jelöltnek Oláh Lajost tartják, a megkérdezettek harmadának véleménye ez. Oláh Lajost a legesélyesebb jelöltnek a Dk-s szavazók kétharmada tartja, de érezhető fölénye a teljes ellenzéki oldalon, kivéve a jobbikos tábort, akik közel harmada saját pártjának jelöltjét, Beleznay Zsuzsannát tartja alkalmasabbnak. Még a Fidesz-KDNP szavazók negyede szerint is Oláh lenne a legalkalmasabb jelölt a kormánypárti indulóval szemben.

Országgyűlési választáson önbevallásos alapon biztosan résztvevő, kormányváltók 51 százaléka Oláh Lajost tartja a legesélyesebb jelöltnek Bajkai Istvánnal szemben. Az országgyűlési választáson önbevallásos alapon biztosan résztvevő kormányváltók, akik biztos előválasztónak is becsülhetők szintén abszolút többségben (59 százalék) Oláh Lajost tartják a legalkalmasabb ellenzéki jelöltnek Bajkai Istvánnal szemben.​

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink