Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-02 13:35:00

Kiderült, egy korrupciós ügyekkel foglalkozó magyar újságírót is megfigyelhettek a Pegasussal

A Pegasus kémszoftver célkeresztjébe került a korrupciós ügyekkel foglalkozó Csikász Brigitta, bűnügyi újságíró is - derítette ki a Direkt36. Az újságíró készülékének technikai elemzése egyértelműen kimutatta a kémszoftver nyomait.

Kiderült, egy korrupciós ügyekkel foglalkozó magyar újságírót is megfigyelhettek a Pegasussal
Forrás: Reuters

A Direkt36 legújabb cikkében azt írja, 2019 áprilisa és novembere között Csikász Brigitta, korrupciós ügyekkel foglalkozó bűnügyi újságíró telefonját is lehallgatták. Az újságírónő készülékét azután vizsgáltatták be, hogy az ő telefonszámát is megtalálták a megfigyeltek listáján.

Mindössze egy nap különbséggel kezdték el megfigyelését a Direkt36 újságírójához, Panyi Szabolcshoz képest.

A megfigyelés idején Csikász az Átlátszónál dolgozott, jelenleg a Blikk munkatársa. Az újságírónőt nem lepte meg a lehallgatás, ugyanis állítása szerint 2010 óta már több ízben figyelmeztették, hogy a hatóságok megfigyelés alatt tartják őt.

A korrupciós ügyekkel foglalkozó újságíró az egyike annak a négy újságírónak, akikről ezidáig kiderült, megfigyelés alatt állhattak, Csikász azonban csak most vállalta, hogy az ő nevét is feltüntessék.

"Azért vállalom mégis a nevemet, mert elindult a nyomozás. Jobbnak tartom, ha én vállalom fel, mintha a tudtom nélkül kikerülne" – magyarázta.

Csikász a Blikknek bővebben is kifejtette döntésének okát: „Szomorúan látom, hogy az ügy kezd elhalni, pedig ezzel komolyan foglalkozni kellene, hiszen, ahogy én, más is válhat megfigyelés célpontjává, vagyis áldozattá. Emellett, a nyomozás során is előkerülhet a nevem, illetve, már vissza is hallottam, hogy én lehetek a Pegasus-ügyben érintett negyedik újságíró. És ha ez szélesebb körben el is terjed, nem szeretném, ha bárki azt gondolná, hogy félek. Mert erről egyáltalán nincs szó. Nincs mitől tartanom”

A portál értesülései szerint a megfigyelt személyek között szerepel:

egy ellenzéki városvezető, Gémesi György gödöllői polgármester,

Aszódi Attila paksi bővítésért felelős volt államtitkár,

négy újságíró, köztük a Direkt36 két munkatársa,

Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke és kilenc másik magyar ügyvéd,

egy fotós, aki együtt dolgozott egy amerikai újságíróval a Kreml-közeli orosz pénzintézet, a Nemzetközi Beruházási Bank budapesti székhelyéről szóló cikken,

a milliárdos vállalkozó, Varga Zoltán, a 24.hu-t is kiadó Centrál Médiacsoport tulajdonosa,

Chikán Attila közgazdászprofesszor, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, aki Varga Zoltán vendége volt egy 2018-as vacsorán,

a G-napig Orbán Viktor fő szövetségesének számító Simicska Lajos egykori Fidesz-pénztárnok fia,

valamint a CEU egykori diákja, Adrien Beauduin, akit egy 2018-as kormányellenes tüntetésen vettek őrizetbe.

atv.hu

Pegasus-ügy: Már kérdezni sem szabad a lehallgatási botrányról?

 

Ajánlom

További belföldi híreink