Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-03 05:44:00

Elviselhetetlen szúnyoginvázióval küzdenek Győrben

Elviselhetetlen a szúnyoginvázió Győrben és környékén. A város polgármestere a lakosságtól is együttműködést kér a vérszívók elleni küzdelemben. Az ATV Híradó riportja.

Elviselhetetlen a szúnyoginvázió Győrben

„Tudom, hogy a szúnyog helyzet kritikus Győrben. Az áradás ezt jelentősen rontotta. Az EU a légi szúnyogirtást tavaly betiltotta. Csak biológiai szúnyog gyérítést engednek a levegőből, ami Brüsszelben bizonyára hatékony, de itt a folyók városában kevésbé. Amit tapasztalnak, ez a földi ködösítéses technika még ami megengedett, de ez sajnos sokkal kevésbé hatékony, mint amit korábban megszoktunk” – ezt írta Facebook-posztjában Dézsi Csaba, Győr polgármestere arra a lakossági felvetésre, hogy a városban már elviselhetetlen szúnyoghelyzet.

Küzdenek az áradás miatt elszaporodott úgynevezett ártéri szúnyogok ellen: a levegőből és a földről is támadják őket, és a lakosság segítségét is kérik. Pintér Szabolcs, szúnyoggyérítési szakértő híradónknak nyilatkozva azt javasolta, hogy a hordókban, játékokban visszamaradt vizet mindneki öntse ki, mert az ilyen környezetben rengeteg szúnyoglárva tud kifejlődni.

A virológus szerint a sok szúnyogcsípésnek egészségügyi kockázata is lehet, de attól hány szúnyog csípett meg bennünket. „Statisztikailag ugyanis annál nagyobb az esélye annak, hogy elkapunk valamit a szúnyogtól, minél többször csípnek meg” – magyarázta híradónknak Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa.

Győr városa folytatja a harcot a vérszívók ellen. A biológiai gyérítést az időjárás nem befolyásolja azonban a kémiai gyérítéshez szélcsend és nyugodt időjárás szükséges ezért ezt a technológiát eddig csak néhány napig tudták alkalmazni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink