Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-02 19:15:00

Bekérdeztek Matolcsynak: Kinek a felelőssége, hogy hazánk nincs felkészülve az euró bevezetésére?

Pontosan 75 évvel ezelőtt ezen a napon vezették be Magyarországon a forintot. Az MNB elnöke az évforduló apropóján az eurót bírálta. Matolcsy György szerint az euró még nem kifejlett pénzeszköz, bevezetéséhez jó időzítés és versenyképes gazdaság kell. A híradónk által megkérdeztetett szakértő azt mondta, szerinte majd csak a 2030-as évek elején fizethetünk itthon euróval.

Matolcsy az eurót bírálta a forint évfordulóján

„Indul a forint, árut kapsz érte” – ezzel a szlogennel vezették be 1946. augusztus 1-jén a magyar forintot. Az új fizetőeszköz a második világháború után a világrekorder hiperinfláción átesett pengőt váltotta akkor, amikor az árak egy napon belül tizenötszörösükre emelkedtek.

Matolcsy György az évforduló napján 25 pontban érvelt a jelenlegi fizetőeszköz mellett. Szerinte a forint fékezte meg a 2010-es évek elején az inflációt, a magyar valuta alkalmasabb a válságok kezelésére, mint az euró, ami még most sem egy kifejlett fizetőeszköz. Éppen ezért az eurót csak biztonságosan, jó időzítéssel lehet bevezetni. „Az lehet biztonságos, amely más eurós zónához csatlakozott tagállamokkal szemben, nem jár reálgazdasági áldozattal, növekedési áldozattal, munkahelyek elvesztésével és egy sor olyan versenyképességet rontó változással, amely euró nélkül nem lenne” – magyarázta a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A Magyar Liberális Párt elnöke úgy véli, azok az országok, amelyekben euróval fizetnek nincsenek rosszabb gazdasági helyzetben. Szerinte a jelenlegi magas infláció a monetáris politika szereplőinek, többek között Matolcsy Györgynek köszönhető.

„Lehet riogatni azzal, hogy lám milyen rosszul van egy ország, ha bevezeti az eurót, akkor, ha nem készült erre fel. Na de kérdezem, én kinek a felelőssége, hogy hazánk jelen pillanatban nincs erre felkészülve?” 

– tette fel a kérdést Bősz Anett híradónknak nyilatkozva.

Varga Mihály pénzügyminiszter szintén megfontoltságra int az euróval kapcsolatban. Az atv.hu-nak adott interjújában arról beszélt: akkor kell csatlakozni, amikor az Magyarország és a magyar gazdaság érdekeit szolgálja.

Az elemző, Beke Károly szerint sem áll még készen az ország gazdasága az euróra. A jegybank szerint az egy főre jutó magyar GDP-nek el kellene érnie az európai uniós átlag 90 százalékát, tavaly azonban 74 százalékon álltunk, és bérek tekintetében pedig még nagyobb a lemaradás. Itt szintén 90 százalékos konvergenciát tartanának kívánatosnak, miközben nálunk ez kicsivel 60 százalék felett van – magyarázta a Portfolio szakértője híradónknak.

A gazdasági elemző úgy gondolja, a reálgazdasági felzárkózás elérhető a jövőben, de Magyarország 80 százalékos GDP-arányos adóssága az előírt 60 százalék helyett; illetve az, hogy Európában itt a legmagasabb az infláció, nem könnyíti meg a belépést az eurózónába. Szerinte a közös uniós valuta bevezetésére Magyarországon a 2030-as évek elején van esély.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink