Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-01 16:31:00

Kiderült: ennyien indulnak az előválasztáson

A jelöltek karaktere fog számítani elsősorban az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson, hiszen a fontos kérdésekben nagyjából ugyanazt gondolják – erről beszéltek a Híradónk által megkérdezett elemzők. Böcskei Balázs és Pulai András abban is egyetértett, hogy a végső győztes a Dobrev Klára, Jakab Péter, Karácsony Gergely hármasból kerül majd ki, a többieknek már nincs esélyük a felzárkózásra. Az előválasztásra eddig egyébként 91 egyéni jelölt, 3 jelölőszervezet és 2 miniszterelnök-jelölt regisztrációját fogadták el.

Dobrev Klára és Jakab Péter nemcsak az előválasztási kampányban aktív, de már az adminisztrációs feladataikat is letudták, így őket már hivatalosan is nyilvántartásba vették az előválasztás szervezői. Karácsony Gergely, Fekete-Győr András, Márki-Zay Péter és Pálinkás József hivatalosan még nem számít miniszterelnök-jelöltnek, de a szükséges dokumentumokat augusztus 15-ig még van idejük leadni. Ezután, augusztus 23-án kezdődhet az ajánlások összegyűjtése, ami az ő esetükben 20 ezer érvényes aláírást jelent.

Az Idea Intézet kutatási igazgatója, Böcskei Balázs szerint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulója leginkább egy szimpátia szavazás lesz, illetve egyfajta fokmérője a pártok szervezettségének.

Pulai András is úgy látja, hogy a jelöltek karaktere az egyik legfontosabb tényező, hiszen a fontos kérdésekben nagyjából ugyan azt gondolják az ellenzéki jelöltek.

A Civil Választási Bizottság elnök nem számít arra, hogy a jelöltek közötti verseny egy ponton túl személyeskedésbe csapna át.

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18-a és 26-a között rendezik, a második fordulót pedig október 4 és 10 között tartják meg, és az ígéretek szerint október 23-án már egy kihívó fog szemben állni Orbán Viktorral.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink