Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-28 05:49:00

Közgazdász: Engedni kellene, hogy párhuzamos valutaként működjön itthon az euró

Engedni kellene, hogy párhuzamos valutaként működjön itthon az euró - mondta az ATV Híradójának Pogátsa Zoltán közgazdász. Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a múlt héten kötelezte el magát az euró jövőbeni bevezetése mellett. Igaz, főnöke, Matolcsy György elutasítóbban nyilatkozott az uniós valutáról. A Portfólió elemzője arra figyelmeztet, hogy nem minden tagállamban vált be a közös fizetőeszköz.

Közgazdász: Engedni kellene, hogy párhuzamos valutaként működjön itthon az euró
Forrás: Reuters

2004. május elseje. Felcsendült a Himnusz a Hősök terén, Magyarország 15 évvel a rendszerváltás után csatlakozott az Európai Unióhoz. Hazánk azóta is az Unió tagja, azonban az Euró bevezetése még mostanra sem történt meg.

A céldátum az elmúlt másfél évtizedben folyamatosan kitolódott, azt azonban Virág Barnabás az MNB alelnöke egy interjúban nemrég hangsúlyozta, "a Magyar Nemzeti Bank elkötelezett az euró sikeres és biztonságos bevezetése mellett".

Pogátsa Zoltán egy olyan belépési folyamatot képzel el, ahol első körben még euróval és forinttal is lehetne fizetni a boltokban: "Én személy szerint azt gondolom, hogy egyelőre egy párhuzamos rendszert kellene csinálni. Tehát engedni kellene, hogy párhuzamos valutaként működjön Magyarországon az euró és a forint. Hivatalosan még nem belépni."

Az euró bevezetéséhez a Maastrichti kritériumrendszert kell teljesíteni. Az 5 pontból Magyarország mindössze egyet pipálhat ki, igaz, szakértők szerint a költségvetési hiány szint alatt tartása csak politikai akarat kérdése.

„A Magyar Nemzeti Banknak ennél sokkal szigorúbb a feltételrendszere. Én azt gondolom, hogy sok szempontból indokolt. Kiemelném azt a részt, ami azt mondja, hogy ha az ország felzárkózik az Európai Uniós átlag kilencven százalékára a GDP tekintetében vagy bérek tekintetében, akkor sokkal könnyebb bevezetni az eurót."

Ez azonban még távoli: Magyarország az egy főre eső GDP tekintetében 20 százalékos lemaradásban van a 90 százalékos célhoz képest. Ebben a tekintetben csak a szintén nem eurót használó Lengyelország áll mögöttünk.

"Az élet vesztesei között sok olyan ember van, aki nem ismerte fel, milyen közel járt a sikerhez, amikor feladta” - Thomas Edisont idézte a múlt hónapban a Magyar Nemzetben megjelent, "Euró csapda" című cikkében Matolcsy Gygrögy. A jegybank elnöke arra utalt, hogy ha most vezetnénk be az Eurót, akkor megállna a magyar gazdaság felzárkózása.

"Voltak olyan országok, amelyek vesztesei voltak az Euró bevezetésének. Akár csak Szlovákia példáját vehetjük alapul. Az Euró bevezetése előtt volt egy nagyon erős reform lendület, nagyon fontos strukturális reformokat hajtottak végre Szlovákiában. Aztán, amikor bevezették az eurót, akkor ez a lendület picit elakadt" - fogalmazott.

Az Eurózónán kívüli uniós tagországok között Magyarországon az egyik legmagasabb az Euró támogatottsága. Nálunk a lakosság 69 százaléka támogatja a közös valutát, csak Romániában népszerűbb az euró.

Még várni kell a magyar euróra

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink