Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-23 18:13:00

Volt igazságügyi miniszter: Nem tartom elképzelhetőnek, hogy jogszerűen hallgatták le az újságírókat, ügyvédeket és politikusokat

A Direkt36 szerint Aszódi Attilát, a Paksi bővítésért felelős egykori államtitkárt is lehallgathatták, ugyanis az ő telefonszáma is szerepel az izraeli kémszoftver fejlesztőjének adatbázisában. A lehallgatási botrány kapcsán a miniszterelnök is megszólalt, de mindössze annyit közölt: az üggyel kapcsolatban a belügyminiszter mindent elmondott. Pintér Sándor szerint egy nemzetközileg gerjesztett botrányról van szó. Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter nem tartja elképzelhetőnek, hogy jogszerűen hallgatták le az újságírókat, ügyvédeket és politikusokat. Az ATV Híradójának riportja.

Volt igazságügyi miniszter: Nem tartom elképzelhetőnek, hogy jogszerűen hallgatták le az újságírókat, ügyvédeket és politikusokat
Forrás: Reuters

2017-ben még Süli Jánossal tartott közös sajtótájékoztatót Aszódi Attila. A téma Paks 2 volt. Egy évvel később azonban távozni kényszerült a posztjáról a paksi bővítésért felelős államtitkár. Utólag kiderült: több szakmai kérdésben is másként gondolkodott, mint Süli János miniszter.

A Direkt36 információi szerint pedig ő az egyike annak a 300 magyarnak, akit lehallgathattak. Aszódi telefonszáma is ott volt ugyanis a kémszoftvert kifejlesztő cég ügyfelei által kiválasztott célpontokról szóló adatbázisban. Az oknyomozó portál azt állítja, 2018 végén még a kormány tagjaként, de már a konfliktusok idején hallgathatták le a szolgálati telefonját. A készüléket azóta leadta, így azt az újságírói csapat nem tudta bevizsgálni. Az üggyel kapcsolatban hiába kereste az ATV Híradójának stábja Aszódi Attilát, nem érték el.

"Az egyszerűbb dolgokban jobban hiszek" - reagált szűkszavúan a Pegasus-botránnyal kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor az állami rádióban: "Ezzel az üggyel kapcsolatban a belügyminiszter egyébként mindent elmondott, amit el lehetett mondani" - fogalmazott.

Pintér Sándor korábban ellenzéki képviselők kérdésére válaszolva azt mondta: „A Belügyminisztérium a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján egy – eddig ismeretlen szervezet által – nemzetközileg gerjesztett botrányt feltételez. Hozzátette: 2010 óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak.”

Közben miután több ellenzéki képviselő is feljelentést tett, a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségen jogosulatlan titkos információgyűjtés bűntettének gyanúja miatt nyomozás indult az ügyben.

A nyomozás feladata annak megállapítása, hogy történt-e és ha igen, milyen bűncselekmény.

"Engedélyezhetetlennek és folytathatatlannak tűnik jogszerűen egy ilyen lehallgatás" - fogalmazott Bárándy Péter jogász, volt igazságügyi miniszter, aki úgy gondolja, nem sértettek nemzetbiztonsági érdekeket és bűncselekményt sem valósítottak meg azok az újságírók, vállalkozók és politikusok, akiket lehallgathattak.

"Ha a nyomozás vagy a kormány nem tud megnevezni felelőst egy nyilvánvalóan megtörtént és az alapjogokat súlyosan sértő, veszélyeztető magatartás esetében, akkor bizony a számláján marad ez az állami viselkedés, és az a következtetés is levonandó, hogy az állami működésnek jelenleg ez a sajátja, ami egy tragikus megítélés" - fejtette ki a jogász az ATV Híradójának.

A hatóságoknak egyébként a hatályos törvények értelmében 2 évük van a nyomozás lefolytatására.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink