Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-22 12:55:00

Horn: a kormány érzi, hogy át kell vennie a kommunikációs irányítást, ezért kell a népszavazás

A Republikon Alapítvány elnöke szomorúnak tartja, hogy a népszavazással is lehet játszani Magyarországon. A Karácsony Gergely által benyújtott kérdéseket kommunikációs kommunikációs eszköznek tartja.

A Direkt36 cikke a Telexen jelent meg, miszerint az izraeli NSO nevű kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas Pegasus kémprogramjával figyelhettek meg érintetteket. A lista ötvenenezer olyan telefonszámot tartalmaz, amit az ismereteik szerint az NSO ügyfelei választottak ki megfigyelési célpontként 2016-tól ötven országból. A Direkt36 a háromszáz célpont közül egyelőre négy újságírót azonosított be – köztük a lap egyik munkatársát, Panyi Szabolcsot –, egy magyar fotóst, Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát, illetve Varga egyik közéleti témájú vacsoráján résztvevő Chikán Attila közgazdászprofesszort, az első Orbán-kormány gazdasági miniszterét. Rajtuk kívül szerepel a listán ismert ügyvéd és egy ellenzéki városvezető is, valamint Simicska Lajos és a CEU egyik külföldi diákja, Adrien Beauduin, akit a 2018-as kormányellenes tüntetésen vettek őrizetbe.

Horn Gábor nem hiszi, hogy a magyar kormányt megingatná ez a szerinte is példa nélküli botrány. „Nem arról híres az Orbán-kormány, hogy meg szokott inogni vagy miniszterek buknának egy ilyen helyzetben. Normális polgári demokrációban azért egy ilyen kémbotránynak olyan súlyos következményei lennének, hogy miniszterelnökig lenne változás” – mondta az ATV Start című műsorában a Republikon Alapítvány elnöke. Hozzátette, hogy azt tudjuk, hogy egy olyan világban élünk, ahol megfigyelnek bennünket, de hogy ki és hol, azt nem, ebbe kaptunk most belelátást.

Horn szerint a magyar kormány érzi, hogy valamilyen módon át kell vennie a kommunikációs irányítást, ami úgy véli, kicsúszott a kezükből, ezért van szükség a népszavazásra. „Érzik ők is, hogy egy olyan problémahalmaz van, aminek csak egyik eleme a kémbotrány, legalább ilyen súlyos, hogy ha jól látom, nem kapunk 2500 milliárd eurós támogatást. Ez az, amiről a közvélemény nem tud semmit, hogy 2500 milliárd forintot a magyar kormány, mert rosszul végzi a dolgát, nem kap meg” – részletezte. Arról is szólt, hogy ha az Orbán-kormány a 2500 milliárd forintos összeg nélkül elindítaná a programokat, az olyan felelőtlen gazdaságpolitikának tartja, aminek megállíthatatlan inflációs következménye lenne.

Úgy gondolja, hogy lehet gesztusokat tenni Brüsszel felé, nekik is az lenne a jó, ha Magyarország megkapná a helyreállítási alap összegét.

Szerinte a károkozás már megtörtént azzal, hogy a pénzek nem állnak most rendelkezésre. Mint mondta, ez akár a forint további gyengülését, az infláció romlását is jelentheti, a magyar gazdaság szempontjából komoly károkat okozhat.

Népszavazás

Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezésével kapcsolatban azt mondta: „Egy abszurd játéknak a szemlélői vagyunk. Szerintem nagyon fontos demokratikus intézményrendszerből csinálnak egy kicsi bohócot. Ezt a bohócjátékot a kormány kezdte. Megnéztem Karácsony Gergely kérdéseit, ezek részben nemzetközi szerződéseket érintenek, részben közvetlenül költségvetési hatásúak. Úgy érzem, hogy a főpolgármester kommunikációs eszközként teszi elénk ezt”. Horn abban biztos, hogy a Karácsony-féle öt kérdésből nem lesz népszavazás, az Orbán-féléből viszont lesz.

Lehet belpolitikai következménye a Pegasus-ügynek?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink