Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-21 20:46:00

Márki-Zay Péter: nem mindegy, hogy valakit azért figyelnek, mert terrorgyanús, vagy azért, mert nem ért egyet Orbánnal

A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja és miniszterelnök-jelöltje úgy látja, a nyilvánosságra került Pegasus-ügy a miniszterelnök Watergate-je. Szerinte évente több mint 1200 lehallgatást engedélyez az igazságügyi miniszter, ez az eset azonban most más.

Márki-Zay Péter az ATV Egyenes beszéd címmű műsorában kifejtette: azt, hogy Magyarországon megfigyelnek, lehallgatnak embereket, és hogy ezt politikai okból teszik, eddig is tudtuk. A mostani ügy szerinte azért lett nemzetközi botrány, mert itt egy szoftvert, amit terrorizmus elleni elhárításra terveztek, olyan emberek ellen használhatták, mint például Gémesi György, Gödöllő polgármestere, vagy a korábban említett újságírók.

Mint fogalmazott: nem mindegy, hogy valakit azért figyelnek, mert gyanús, esetleg terrorista, vagy azért, mert nem ért egyet Orbán Viktorral.

A miniszterelnök-jelölt hozzátette: a Kubatov-lista óta tudni lehet, hogy politikai alapon sorolnak be magyar embereket, Hódmezővásárhelyen ezt sokszor megtapasztalták már. A lehallgatásból valóban több mint 1200-at engedélyez az igazságügyi miniszter évente, de ez a szoftver más, ez ennél több, ez ugyanis képes bekapcsolni egy mikrofont vagy egy kamerát az illető telefonján.

Népszavazások

Ma Orbán Viktor bejelentette, hogy a kormány gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez, nem sokkal később pedig Karácsony Gergely is benyújtotta öt kérdését. Márki-Zay Péter azt mondta, nem megy el a kormány népszavazására, ugyanis az „egy rossz vicc”.

Orbán Viktor arra hivatkozik, hogy a népszavazás legutóbb is megállította Brüsszelt, de Márki-Zay felidézte, hogy az nem volt eredményes, hiszen ahhoz legalább 50 százaléknak el kellett volna menni szavazni, de még a migráció ügyében sem ment el a magyarok fele a népszavazásra. „Ilyen ostoba kérdésekkel semmi értelme elmenni népszavazásra” – tette hozzá.

A Karácsony-féle kérdéseket még nem nézte át tüzetesen. Mint mondta, ő maga nem akar népszavazást kezdeményezni, mert azt látja, hogy az elmúlt 11 évben az ellenzék által kitűzött népszavazásokat mindig elkaszálták.

Ellenzék

Az Azonnalinak adott interjújában korábban a miniszterelnök-jelölt arról beszélt: van, amiben nem ért egyet az ellenzéki pártokkal, de a Momentumot másnak látja, az ő esetükben egyértelműen látszik, hogy egy kormányváltás után elszámoltatást akarnak. Márki-Zay szerint egy rendszerváltáshoz szükség van egy komoly elszámoltatásra, anélkül ugyanis gyorsan visszatér a „maffiaállam”.

Leszögezte ugyanakkor, hogy attól, hogy a hat párttal, vagy azok valamelyikével valamiben nem ért egyet, ő még az ellenzék része marad.

Arra a kérdésre, hogy melyik frakcióba ülne be, Márki-Zay Péter úgy válaszolt: két pártra szűkült a kör, ezek közül az egyik a Momentum, a másikat viszont még nem akarta elárulni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink