Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-16 13:11:00

Nem tenné adómentessé a minimálbért a DK gazdasági szakértője

Jelenleg 167 400 forint a bruttó minimálbér Magyarországon. A kormány a szociális hozzájárulási adó csökkentésén gondolkozik, a közgazdász szerint azonban ezen csak akkor szabad csökkenteni, ha más forrásból táplálják tovább a nyugdíjkasszát és az egészségbiztosítási kasszát. Dávid Ferenc inkább az SZJA-hoz nyúlna hozzá.

Jelenleg 167 400 forint a bruttó minimálbér Magyarországon. Egy nyolc órában bejelentett munkavállaló tehát nettó 111 320 forintot vihet haza. Varga Mihály azt mondta, a kormány a szociális hozzájárulási adó csökkentésén gondolkozik, hogy így javítsanak a helyzeten.

Dávid Ferenc, közgazdász, a DK gazdasági szakértője az ATV Start című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a jelenleg 15,5 százalékos adóteher a nyugdíjbiztosítás és az egészségbiztosítás forrása, így ezen csak akkor szabad csökkenteni, ha más forrásból táplálják tovább a nyugdíjkasszát és az egészségbiztosítási kasszát. „Ha ez megtörténik, akkor lehet csökkenteni a vállalkozói terheket. Ha nem, akkor fel kell tenni azt a kérdést, hogy milyen mértékben lehet csökkenteni a vállalkozók által befizetett szochó-t” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ugyanez vonatkozik a munkavállalókra is.

Szerinte egyébként inkább az SZJA-hoz kellene hozzányúlni. Meg lehetne valósítani, amit a kormány már régóta pedzeget: az egykulcsos és egyszámjegyű személyi jövedelemadót – vélekedett. „Ez, ha csökkenne, a nettó keresetek emelkednének anélkül, hogy a vállalkozói terhek növekednének” – mutatott rá. A szakértő szerint, ha az állami költségvetés takarékosabban gazdálkodna, akkor ezeket meg lehetne lépni.

A közgazdásznak az sem tetszik, hogy Varga azt mondta: a kormány 2-3 éves bérmegállapodásban gondolkodik. „Nem tudom, mi a garancia arra, hogy jövő májusban is ők kormányoznak majd. Nem igazán elegáns 10 hónappal a választások előtt egy olyan nemzetgazdasági szintű megállapodást hozni, ami csaknem minden magyar munkavállalót érint. »Vagy maradunk, vagy nem. Ha maradunk, majd lesz valami. Ha nem, akkor ráhagyjuk az utókorra«” – fogalmazott.

Dávid Ferenc azt is elmondta: ő nem ért egyet azokkal sem, akik adómentessé tennék a minimálbért. „A minimálbért szimbolikusan, de adóztatni kell” – vélekedett. „Munkajövedelemről van szó, nem pedig szociális juttatásról. Aki ma Magyarországon munkajövedelmet szerez, az vállaljon részt a közteherviselésben” – hangsúlyozta.

Ő a minimálbér adóját 10 százalék alá csökkentené, az így kieső összeget pedig a magas jövedelműek emelt szintű megadóztatásával pótolná. A bruttó átlagkereset kétszerese, 600-800 ezer forint körül 15 százalék fölé emelné az SZJA-t.

Mint elmondta: ő azért nem támogatja azokat az elképzeléseket, melyek ezt a határt az egymilliós bérek körül állapítanák meg, mert Magyarországon nagyon kevesen keresnek ennyit, így nem jelentene kellő bevételi forrást az állam számára.

Béremelés fejében újra adócsökkentést ajánl a kormány a vállalkozásoknak

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink