Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-15 11:44:00

Virológus: harmadik oltásnak jó a Pfizer, a Novavax, a Moderna vagy a kínai vakcina is

Lisziewicz Julianna szerint szakmailag rendben való lenne, ha harmadik oltásként mindenki Pfizert kapna, de a Moderna és a Sinopharm is adható bármelyik oltás után. A Novovaxot Magyarországon még nem vezették be.

A virológus a Spirit Fm Aktuál című műsorában beszélt az antitest vizsgálatok hatékonyságáról is. Lisziewicz Julianna szerint a Semmelweis Egyetem mérése valamivel pontosabb, mint a fővárosé, mert más, érzékenyebb módszerrel mértek, de a szakértő szerint ezek továbbra sem mutatják meg a védettséget. Az antitest mennyisége ugyanis szerinte csak azt mutatja, hogy ha nincsen, akkor biztos, hogy kell harmadik oltás az alanynak, ha viszont van, akkor nem biztos, hogy valaki védett is.

"Azok az antitestek, amiket mérünk, az nem a delta variáns elleni antitestet mutatja, hanem az eredeti, vuhani vírus elleni antitestet, ami már nem terjeng Magyarországon, sem a világban, tehát irreleváns a mérés, hogy megmondjuk hogy valaki védett vagy nem védett" - mondta a szakértő. Ráadásul az antitest mennyisége lecsökken, akár mérhetetlenné válik az oltás után - tette hozzá.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink