Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-14 08:59:00

Flesch: amíg kifizetik az emberek, addig emelkedhetnek az árak a Balatonon

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az ATV Startban vázolta fel a budapesti szállodák helyzetét: külföldiek nélkül a jövőben sem lesz értelmezhető az itteni turizmus. A Balatonon pedig a kereslet-kínálat diktál, ugyanakkor a drágulás a magas bérigényeknek és alapanyagáraknak is köszönhető.

Budapesten békeidőben az európai turisták adták az szállodák vendégeinek 80-85 százalékát, 8-10 százalék volt vidéki és az ideérkezők 5-10 százaléka jött Európán kívüli országból. Ebből is látszik, milyen nehéz helyzetben van a főváros a járvány harmadik hulláma után. Párizzsal vagy Londonnal fölösleges összehasonlítani magunkat, hiszen ezekben a metropoliszokban rendkívül erős az üzleti turizmus, ugyanakkor Budapest még egész jól áll a maga 12-13 százalékos szállodai foglaltságával az olyan szomszédokhoz képest, mint Bécs, Pozsony vagy Varsó.

Flesch Tamás elmondta, hogy mindezen az Európa-bajnokság se nagyon segített: rövid volt, és nem is jöttek annyian. Budapesten mintegy húszezer szállodai szoba és tíz-tizenkétezer Airbnb várja a látogatókat, úgyhogy nem dobták meg annyira a foglaltságot a fővárosban rendezett mérkőzések.

Az szintén kiderült, hogy több szálloda a koronavírus-járvány alatt készült el, és csak azok a nagyobb hotelek nem nyitnak ki egyelőre, amik korábban turistacsoportokat fogadtak. Flesch szerint van, ahol kollégium vagy munkásszállás lett a szállodákból, de a többség ki fog nyitni.

A szakértő elmondta, hogy sok évtizede próbálkoznak, hogy több belföldi turista jöjjön Budapestre, de ha meg is duplázzák a békeidőben tapasztalt arányt, akkor is húsz százaléknál járnak, amiből látszik, hogy külföldiek nélkül Budapest turizmusa a jövőben sem lesz értelmezhető. Mindemellett pedig vissza kell nyerni a munkavállalók bizalmát a szektorban, hogy biztos állást nyújtson a vendéglátás, hogy nem lesznek újabb lezárások. Ez rövid távon okozhat minőségromlást

Ami a Balatont illeti, ott a kereslet-kínálat diktál. Ezen felül megemelkedett a munkaerő és az az alapanyagok költsége, és a legtöbben nem nyerészkedésből emelnek árat. De Flesch aláhúzta, hogy ezt addig lehet fokozni, amíg megfizetik az emberek. Ráadásul a Szép-kártyákon is még súlyos milliárdok maradtak, amik azonban Budapesten nem segítenek, hiszen a felmérésekből látszik, hogy a belföldi turizmus nyolcvan százalékát a fővárosiak adják.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink