Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-08 05:44:00

Mesterházy: Egy új ellenséget kellett kijelölni, Soros már unalmas

Az MSZP országgyűlési képviselője szerint a pedofilellenes törvény melegeket érintő részei nem véletlenül ebbe a csomagba kerültek bele. A politikus az ATV Start vendége volt.

Először arról esett szó, hogy a Velence Bizottság véleményezte a tavaly év végi alkotmánymódosítást, amiben a család meghatározása is szerepelt, illetve érintette a szexuális orientációt. A bizottság szerint a december 23-án életbe lépett módosítás diszkriminációhoz vezethet, és felül kell vizsgálni a tényleges konzultáció nélkül elfogadott törvényt. Bár a Velence Bizottság véleményezhet, azt ők is hangsúlyozták, hogy sok kérdés a magyar állam jogkörébe tartozik. Ettől függetlenül Mesterházy szerint van jelentősége a bírálatnak: ez az Európai Tanács emberi jogok védelmére, képviseletére felruházott nemzetközi szervezete, érdemes rájuk odafigyelni. Ráadásul az MSZP-s politikus felidézte, hogy máskor előfordult, hogy a kormány a Velencei Bizottságra hivatkozott, de most nyilván nem ez a helyzet.

Az Európai Parlament javaslatáról pedig csütörtökön szavaznak, miszerint Magyarországtól meg kéne vonni addig az EU-s pénzeket, amíg jogsértés történik. Mesterházy Attila azon a véleményen van, hogy minden elképzelhető, hiszen a bizottság nagyon elszántnak tűnik, de ez egy hosszú és komplikált folyamat. De azt szerinte fontos hangsúlyozni, hogy a fellépés a kormány és nem a nemzet ellen szól.

Mesterházy a nemzeti konzultációról annyit mondott, hogy látta a kérdéseket, és ez csak egy szokásos „politikai pr”. Úgy fogalmazott, hogy a konzultáció egy kommunikációs eszköz, rég eldöntött kérdéseket tesz fel a kormány. Az MSZP-s képviselő véleménye alapján a pedofilellenes törvénycsomag homofób elemei is tiszta provokáció, kellett egy ellenségkép, ami az alaptörvény módosításánál kezdődött.

„Egy új ellenséget kellett kijelölni, Soros már unalmas, a migrációtól annyira nem félnek jelen pillanatban az emberek, kellett valami olyan téma, amit a kampányban egyfajta szimbolikus eszközként, furkósbotként lóbálhatnak” 

– nyilatkozta Mesterházy.

A szavazás az ellenzéken belül is rámutatott arra, hogy a baloldali pártok máshogy értékelték a törvényt, mint a jobboldaliak, de Mesterházy hangsúlyozta, hogy tartalmilag ugyanazt mondja a Jobbik, a törvény homofób részeivel nem értenek egyet. A Jobbik egy másik utat választott egy hasonló vélemény kifejezésére – húzta alá a képviselő, és szerinte nem véletlen, hogy ehhez a törvényhez kapcsolta a Fidesz a vitatott részeket.

Végül felmerült, hogy Mesterházy Attila mit gondol arról, hogy Orbán ki akarja-e vezetni Magyarországot az Európai Unióból. A politikus leszögezte, hogy erről szerinte nincs szó, hiszen több ezer milliárdos forrás érkezik az EU-ból, és a fideszes szavazók többsége is támogatja az uniót.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink