Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-28 06:00:00

Öregszik a magyar autóállomány

2012 óta évről évre nő az autóátírások száma Magyarországon. Míg 2012-ben 440 ezer átírás volt itthon, addig ez 2019-re 880 ezerre nőtt. A Das WeltAuto márkaigazgatója szerint a külföldről behozott használt autók forgalomba helyezése 20%-kal csökkent, ami jó hír, hiszen ezek többsége közel 10 éves.

A veszélyhelyzet alatt bevezetett jogszabály szerint, akinek lejárt a műszaki vizsgája, annak azóta nem kellett újra vizsgáztatnia autóját, hiszen az érvényesség automatikusan meghosszabbodik.

Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója az ATV Start című műsorában beszámolt arról, hogy a pandémia nem segített a helyzeten, így valóban lehetnek olyan autók forgalomban, amelyeknek akár már 20 hónapja lejárt a műszaki vizsgája.

A Das WeltAuto 1-7 éves autókat forgalmaz, melyeknek sokkal jobb az állapotuk, mint egy 10-15 éves autóé, ami átlagban közlekedik a magyarországi utakon – mondta Frank György.

Szerinte az elmúlt 1-2 hónapban nagyon megemelkedett a használt autó vásárlások száma. 2012 óta évről évre nő az autóátírások száma itthon. Míg 2012-ben 440 ezer átírás volt, ez 2019-re 880 ezerre nőtt - közölte. Ezek után a 2020-as év is erősen indult. Miután megérkezett a vírus, ez a szám folyamatosan csökkent, de nem sokkal, ugyanis csak 6%-ot esett, így majdnem azt a nagyon erős piacot tudta produkálni, mint előző évben. Tehát nem a határok megnyitása okozta ezt az emelkedést – foglalta össze Frank György.

A márkaigazgató elmondta, hogy a külföldről behozott autók forgalomba helyezése 20%-kal csökkent, ami jó hír, hiszen a külföldről érkező autók többsége közel 10 éves, ezáltal nem segíti a hazai idős autóállomány fiatalítását. Ezt az erős időszakot a nagy belső kereslet eredményezte – tette hozzá.

Az új autók áremelkedése a használt autók áremelkedését is eredményezte, ez azt jelenti, hogy nagyjából 10-12%-os emelkedés történt a piacon. Ezáltal nagy kereslet van a fiatal használt autókra, azonban, ahogy a tavalyi évben is, úgy idén is hiány van belőlük. A bizonyos sztereotípiák a mai napig léteznek, a legkeresettebb autómárka a német, ebben bíznak a legjobban az emberek. Azonban erősödik a japán és a koreai autók kereslete is – fejtette ki Frank György.

Úgy látja, az igazi forradalmi változást az elektromos autók fogják hozni, ezekre is egyre nagyobb a kereslet az országban.

A veszélyhelyzet miatt akár 20 hónapja lejárt forgalmival is utcán lehetnek autók

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink