Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-24 18:59:00

Friss Závecz-kutatás: nem mozdulnak a pártpreferenciák

Az elmúlt egy hónapban csak két párt támogatottsága változott, minimálisan. A Jobbik tavaly december óta tartó, folyamatos emelkedése megállt, most május és június között egy hajszállal, 1 százalékponttal kevesebb támogatója lett. A Demokratikus Koalíció viszont éppen ennyivel emelkedett, így most mindkét párt a választókorú népesség 12-12 százalékára számíthat - írja a Závecz Research legfrissebb kutatásában.

A pártok rangsorában továbbra is a Fidesz az első, a múlt havival megegyező, 34 százalékos támogatottsággal. A DK-n és Jobbikon kívül a többi ellenzéki párt táborának mérete nem módosult az elmúlt egy hónapban: az MSZP és a Momentum 6-6 százalékos, az LMP 2, a Párbeszéd 1 százalékon áll. A Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk is úgy áll, mint májusban - 1-1 százalékon. A pártnélküliek aránya 24 százalék.

A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz a legerősebb, 46 százalékkal. A második helyen a DK áll 17 százalékkal, s szorosan követi a Jobbik, 16 százalékkal. Az MSZP-nek és a Momentumnak 7-7 százaléka van ebben a körben, az LMP-nek és a Párbeszédnek 2-2 százaléka. A Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt itt is azonos támogatottságot ért el, az aktív szavazók 1-1 százaléka támogatja - ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet június közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

Tavaly december óta készülnek közvélemény-kutatások a listák támogatottságától. Azóta lényegében változatlanok az erőviszonyok, összefoglalva: szoros verseny van a hat együttműködő ellenzéki párt és a Fidesz KDNP listái között, az előbbi szűkös előnyével. Ebben a hónapban az ellenzéki lista támogatottsága 39, a kormánypártoké 37 százalék. Ugyanez a fej-fej melletti verseny érzékelhető a biztos választók körében is, az ellenzék 50, a Fidesz-KDNP listája 47 százalékot kapott.

Összességében ugyan szoros a verseny, de nagyon eltérő beágyazottsága van a két politikai erőnek a társadalom különböző csoportjaiban, csak a középkorúak és az érettségizettek körében állnak egyformán. Előnye van a kormányoldalnak az ellenzékkel szemben az idősek körében (42%-35%), az alapfokú végzettségűek csoportjában (40%-35%), a megyeszékhelyek összevont kategóriájában (40%-32%) és a falvakban (41%-29%).

Az ellenzéki lista egyértelműen megelőzi a Fidesz-KDNP-t a fiatalok körében (39%-31%), a szakmunkás végzettségűeknél és a diplomásoknál (45%-33%; 44%-37%), a kis-közepes városokban (45%-35% s még inkább Budapesten (52%-29%).

További látványos különbséget láthatunk az aktív keresők és a nyugdíjasok preferenciái között: előbbiek körében az ellenzéknek 43, a kormánypártoknak 37 százaléka van, utóbbiaknál fordított a helyzet, a Fidesz-KDNP-re 43 százalékuk, az ellenzéki pártok közös listájára 36 százalékuk voksolna.

Nemcsak a társadalmi-demográfiai szempontok alapján érzékelhetők különbségek a kétlistás párharcban, hanem az eltérő anyagi, egzisztenciális helyzetben lévő csoportok is másként szavaznak. A társadalom szúk egyötödére jellemző, hogy gond nélkül megél és félre is tud tenni valamennyit, körükben – az elmúlt negyedév összevont adatai alapján – a Fidesz-KDNP-nek 52, az ellenzéknek 31 százaléka van.

A lakosság közel egynegyede szintén azt mondja, hogy gond nélkül megél, de félretenni nem képes – itt az ellenzék erősebb, 43 százalékos támogatottsággal, a kormánypárti listának 37 százaléka van. A magyar felnőttek felének önjellemzése, hogy éppen kijön a jövedelméből – ebben a csoportban közel egyformán erős a két politikai oldal (ellenzék: 39, kormánypártok: 37 százalék). A lakosság 7 százaléka eladósodottnak, kölcsönökből élőnek tartja magát, ők sokkal inkább az ellenzék felé orientálódnak: 58 százalékuk rájuk szavazna, 26 százalékuk a Fidesz-KDNP-re.

atv.hu​

Ajánlom

További belföldi híreink